Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanski car se izvinio za stradanja u Drugom svjetskom ratu

JAPAN POLITICS DIET

Japanski car Akihito je na ceremoniji povodom 70. godišnjice od kapitulacije Japana u glavnom gradu ove zemlje, Tokiju, prvi put izrazio žaljenje zbog učešća njegove zemlje u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovoj ceremoniji se pridružujem s velikom tugom. Nadam se da razaranja koja su nastala kao posljedica rata, više nikad neće ponoviti. Mir i blagostanje u Japanu zavisi od toga koliko njegov narod želi i radi na miru”, istakao je Akihito.

Ceremoniji se pridružio i premijer Shinzo Abe koji je u jučerašnjem saopćenju izrazio “duboko žaljenje” zbog stradanja velikog broja ljudi u Drugom svjetskom ratu.

japan-s-emperor-akihito

On je istakao kako je vlast bila razlog “neopisivog bola” naroda njegove zemlje.

“Na 70. godišnjici, klanjam se pred svim žrtvama palim u zemlji i inostranstvu. Izražavam najiskrenije saučešće i tugu zbog onoga što se dogodilo u prošlosti” istakao je premijer. On je izrazio želju da pouka izvučena iz historije ostane duboko u srcima ljudi.

“Historija je bolna. Ne možemo izbrisati ono što je učinjeno” istakao je Abe.

Međutim, Južna Koreja, Sjeverna Koreja i Kina smatraju nedovoljnim izjavu premijera Abea. Predsjednik Južne Koreje Park Geun-hye israzio je svoje razočarenje što se Abe nije izvinio za bol koju su žrtve zlostavljanja doživjele tokom Drugog svjetskog rata.

“Japan bi se trebao izviniti zbog onoga što su učinio za vrijeme Drugog svjetskog rata i prihvatiti odgovornost za učinjeno”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying.