Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javno šibanje zbog seksualnih prekršaja i kockanja u Indoneziji

4da1f3e32adb205a1ea105b8cb8224c4670ae94b

Tri žene i 14 muškaraca uhapšeno zbog seksualnih prekršaja i kockanja javno je išibano ispred džamije u indonezijskoj provinciji Aceh, jedinoj u toj državi koja ima pravo provoditi islamski šerijatski zakon. Uprkos tome što je javno bičevanje zbog kršenja izuzetno strogih zakona uobičajeno, rijetko je da se žene šibaju zbog prekršaja.

Homoseksualni odnosi, kockanje i uživanje u alkoholu već su bili kažnjivi šibanjem u Acehu koji je počeo provoditi šerijatski zakon nakon što im je odobrena posebna autonomija 2001. godine. Bio je to pokušaj središnje vlasti u Jakarti da uguši dugotrajnu pobunu separatista.

55fc8c3cc4618866138b456b

Posljednih je godina cijeli niz novih islamskih zakona uvedeno u Acehu. Tim su potezom na sebe navukli bijes grupa za zaštitu ljudskih prava.

Ranije je ove godine Aceh zabranio ženama pristup u objekte koji nude zabavne sadržaje poslije 23 sata osim ako nisu u pratnji muža ili muškog člana obitelji. Aceh je također zabranio nevjenčanim muškarcima i ženama da se zajedno voze na motorima.

Više se od 90 posto Indonežana deklariraju kao pripadnici muslimanske vjeroispovjesti, no velika većina prakticira umjereni oblik islama.