Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenci razdvojili porodice, djeca vrište, uhapšen i američki TV snimatelj

slovenija

Nova velika drama odvija se na hrvatsko-slovenskoj granici, na graničnom prijelazu Harmica. Slovenci su izuzetno spori u propuštanju izbjeglica, žele evidentirati baš svakoga, pa se stvorila velika nervoza.

Obitelji su, zbog davanja prednosti prolasku ženi i djeci, razdvojene pa je nastalo veliko naguravanje. Granični su ih policajci počeli puštati na kapaljku, ali stanje je napeto. Djeca vrište, žene plaču, muškarci viču…

Sve je dodatno eskaliralo u trenutku kada je televizijski snimatelj agencije AP, inače Amerikanac, sa slovenske strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbjeglice.

izbjeglice slovenija

Policajci su ga na mjestu oborili, svladali, dvojica su legla na njega i, uz njegove glasne jauke, uhitili ga i odveli u policijske prostorije, javlja Jutarnji list.

Slovenska policija u petak je do ponoći uhvatila oko 1.100 stranaca koji su iz Hrvatske ilegalno ušli u Sloveniju, a rano ujutro još njih 35, kazala je u subotu za slovensku novinsku agenciju STA predstavnica policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Neki od privedenih su registrirani i popisani u policijskoj postaji u  Brežicama i prebačeni u prihvatni centar u tom gradu, a ostali su  odvedeni u druge prihvatne kampove za izbjeglice i migrante u zemlji, rekla je.

izbjeglice slovenija2Prema navodima slovenske policije na graničnom prijelazu  Harmica/Rigonce gdje je u petak navečer slovenska policija bacila  suzavac na izbjeglice koji su nastojali ući u Sloveniju uz potporu aktivista jutros je mirno, a izbjeglice su još na prilazu granici.

Prema slovenskim policijskim izvorima, na Harmici se nalazi veći broj izbjeglica, a suzavac je upotrijebljen protiv jednog od aktivista koji se pomiješao s izbjeglicama i pokušao se probiti kroz policijski kordon.

Na policiji u Brežicama 119 ilegalnih migranata čeka da budu vraćeni Hrvatskoj, a u prekidu je i međunarodni željeznički promet s Hrvatskom, pa vlakovi preko Dobove neće prometovati najmanje do 18 sati popodne.