Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Voditi računa da Srbija ne izvuče najdeblji kraj

ivica dacic

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić  rekao je da Srbija treba da vodi računa da ne izvuče “najdeblji kraj” u migrantskoj krizi, u situaciji kada EU nema zajednički pristup niti plan za taj problem, te ocijenio da je vrijeme da EU otvori prva pregovaračka poglavlja, jer je Srbija pokazala da može da rješava probleme.

“Vodimo računa o tome da ne izvučemo najdeblji kraj. Mi ćemo i dalje primenjivati dva osnovna principa – postupaćemo ljudski, korektno i štitićemo svoje nacionalne i države interese i tražiti rešenja prihvatljiva za sve”, rekao je Dačić za RTS.

On podsjeća da je kroz Srbiju prošlo 150.000 migranata i da se Srbija pokazala kao zemlja koja može da rješava probleme.

Dačić je istakao da je zato vrijeme da EU donese konačnu odluku da otvori prva pregovaračka poglavlja do kraja godine i dodao da za odlaganje nema više nikakvog opravdanja.

On je rekao da nikada sa evorpskim zvaničnicima nije razgovarano o tome da se u Srbiji prave prihvatni centri, u koje bi se za stalno smjestili migranti.

“Srbija i dalje radi njihovu registraciju i oni se nakon toga upućuju dalje. Mi u ovom trenutku nemamo krizu i paralizu celog sistema kao što se dešava u Hrvatskoj. Mi smo taj posao odradili veoma odgovorno i gotovo bez bilo kakve finansijske pomoći sa strane”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je očigledno migrantska kriza dokaz da EU nije uspjela da iznjedri zajedničku politiku za iregularne migracije i dodao da se i dalje ne najavljuje konferencija o migrantima EU, koja je trebalo da bude održana početkom oktobra.

“Da je ovoliko vojske i političkih snaga u Evropi zbog migranata angažovano tamo gde postoji borba protiv ISIL-a, sigurno je da bi bio postignut uspeh”, rekao je Dačić.

Imajući u vidu da svaka zemlja ima različit pristup i da u EU dolazi do međusobnih optužbi, konflikata, blokade saobraćaja, Dačić je rekao da je u srijedu, 23. septembra, zakazan hitan vanredni sastanak šefova država i vlada zemalja EU, a nakon toga će u Srbiju doći i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

“Videćemo da li će se doći do nekog zajedničkog stava, odnosno ko će izvući najdeblji kraj. Mi gledamo kako da Srbija ne postane i ne ostane jedna od najvećih žrtava ovakve neodgovorne politike EU”, rekao je Dačić.

On je nazvao ružnim postupak zatvaranja granica u Evropi i dodao da je katastrofalno što je sa Hrvatskom otvoren samo jedna granični prelaz, a sa Mađarskom blokiran drumski saobraćaj zbog migranata.

Dačić kaže da ta situacija mora što prije biti prevaziđena.