Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gdje je gerasimov?

Jedan detalj sa parade u Moskvi mnoge je iznenadio, Rusi se još uvijek nisu oglasili

New Project – 2022-05-10T140311.540

Kremlj niti jednom riječju nije spomenuo njegovu odsutnost, niti pojasnio razloge njegova nedolaska na proslavu

Uz brojne očekivane i najavljivane sadržaje koji su izostali na ovogodišnjoj povorci u povodu Dana pobjede u Moksvi, mnogima je za oko najviše zapeo izostanak jednog čovjeka.

Komandant Združenog štaba Ruske vojske, armijski general Valerij Gerasimov nije viđen jučer u Moskvi.

Ovo je je po svemu sudeći prva parada na kojoj se, uz predsjednika Rusije (Vladimira Putina) i ministra odbrane Rusije (Sergeja Šojgua), prvi čovjek ruske armije.

Gerasimov je po hijerarhiji treći čovjek ruske odbrane i jedan od onih koji u rukama drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala. Ministar Šojgu je, za razliku od Gerasimova, bio dio povorke u ponedjeljak. Pojavio se u automobili s oznakom 0001.

Kremlj niti jednom riječju nije spomenuo odsutnost prvog čovjeka vojske, niti pojasnio razloge njegova nedolaska na proslavu.

Gerasimov je, prema zapadnim izvorima, krajem aprila bio u Ukrajinu, pored Izyuma koji je ruska ključna tačka u pokušaju odsijecanja ukrajinskih trupa na istoku.

Ukrajinski su izvori 1. maja prenijeli vijest da je Gerasimov navodno i ranjen u napadu na rusko komandno mjesto pokraj Izyuma.

Tu je vijest prenio i ruski nezavisni portal Angentstvo koji je tvrdio kako je Gerasimovu izvađen geler, te da je general u stabilnom stanju. No, ti navodi nikada nisu potvrđeni iz nezavisnih i provjerenih izvora.

“Jesam li nešto propustio? Jutros nisam vidio generala Gerasimova na tribini, niti igdje. Samo Šojgu. Je li Gerasimov imao drugog posla, oporavlja li se od moguće rane ili je izrezan sa slike?”, napisao je na Twitteru bivši komandant američkih snaga u Evropi, general Ben Hodges.

U događaju koji je trajao duže od sat vremena, Gerasimov nije viđen niti u jednom kadru.