Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

Jedinica Wagner i ruska vojska su u sukobu, Rusi su pred velikom dilemom?

sojgu prigozin

Britanci navode da su Wagner i Ministarstvo odbrane, odnosno regularna vojska, u sukobu te da je Šojgu vjerovatno osjetljiv kad ga se uspoređuje s Prigožinom

Prije nekoliko dana objavljen je snimak Šojgujeve posjete Ukrajini, a to bi, smatraju Britanci, moglo biti vrlo znakovito. “4. marta 2023. rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video rijetkog posjeta Ukrajini ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua”, piše britansko ministarstvo odbrane u novom priopćenju o stanju u Ukrajini.

“Postoji realna mogućnost da je to djelimično odgovor na nedavni snimak vlasnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina u posjeti svojim borcima na prvoj crti”, dodaju Britanci.

Nadalje, Britanci navode da su Wagner i Ministarstvo odbrane, odnosno regularna vojska, u sukobu te da je Šojgu vjerovatno osjetljiv kad ga se uspoređuje s Prigožinom.

Zanimljivo, navode dalje, jedini ruski zapovjednik s terena koji je prikazan u video bio je general pukovnik Rustam Muradov.

“Značajno je da je Muradov odgovoran za sektor Vuhledar u Donjeckoj oblasti, gdje je u posljednja tri mjeseca propalo nekoliko napada”, navode Britanci.

Britanci navode da su Rusi vjerovatno u dilemi.

“Donedavno je rusko zapovjedništvo vjerovatno vidjelo proboj kod Vuhledara kao ključni način za postizanje operativno značajnog proboja u ukrajinskim linijama. Ruski planeri vjerojatno se suočavaju s dilemom pokušaja još jednog napada na Vuhledar ili podrške intenzivnim borbama sjevernije u blizini Bahmuta i Kremine”, pišu Britanci, prenosi Index.