Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razmislite šta će se dogoditi

Joe Biden predstavio izraelski plan za prekid vatre, poziva Hamas da ga prihvati

Joe Biden
Foto: Pixsell
Joe Biden

Hamas je u četvrtak saopćio da je posrednicima rekao da neće više učestvovati u pregovorima tokom agresije koja je u toku

Američki predsjednik Joe Biden u petak je pozvao militante Hamasa da pristanu na novu ponudu Izraela za oslobađanje talaca u zamjenu za primirje u Gazi, rekavši da je to najbolji način da se počne gasiti smrtonosni sukob.

– Uz prekid vatre, pomoć bi se mogla sigurno i učinkovito distribuirati svima kojima je potrebna –  rekao je Biden.

– Kao neko ko je cijeli život bio posvećen Izraelu, kao jedini američki predsjednik koji je ikada otišao u Izrael u vrijeme rata, kao neko ko je upravo poslao američke snage da direktno brane Izrael kada ga je napao Iran, tražim da napravite korak unazad i razmislite šta će se dogoditi ako se ovaj trenutak izgubi. Ne smijemo izgubiti ovaj trenutak – kazao je on.

Prethodni prijedlog o taocima koji je iznijet ranije ove godine pozivao je na oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca u Gazi u zamjenu za šestosedmično primirje koje bi se moglo produžiti kako bi se omogućilo dopremanje više humanitarne pomoći u enklavu.

Predloženi dogovor se raspao ranije ovog mjeseca nakon što je Izrael odbio pristati na trajni prekid rata kao dio pregovora i pojačao napad na grad Rafah u južnoj Gazi.

Hamas je u četvrtak saopćio da je posrednicima rekao da neće više učestvovati u pregovorima tokom agresije koja je u toku, ali da je spreman za “potpuni dogovor”, uključujući razmjenu talaca i zarobljenika ako Izrael zaustavi rat.