Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jergović u New York Timesu napravio paralelu između Alepa i Sarajeva

alep-copy

Tekst književnika i kolumniste Miljenka Jergovića o tragediji u sirijskom gradu Alepu objavljen je u jednim od najuglednijih dnevnih novina na svijetu New York Timesu.

Pod naslovom “Opsada dolazi bez upozorenja” tekst je najprije objavljen u jučerašnjem internetskom izdanju Timesa, a danas se pojavio u tiskanom izdanju uticajnog američkog dnevnika.

U članku Jergović piše o ljudskoj tragediji u sirijskom gradu Alepu, povlačeći paralelu sa sličnim događajem kojem je i sam svjedočio – upornom i iscrpljujućom opsadom svog rodnog Sarajeva.

mirza-delibasic-kerim-zaimovic-i-miljenko-jergovic

Delibašić, Zaimović i Jergović u opkoljenom Sarajevu

– Probudio sam se jednog jutra prije 24 godine, samo da bih shvatio kako je rat posvuda oko mene – kaže 50-godišnji književnik i novinar u prvoj rečenici članka.

Uspoređujući užase Sarajeva s užasima Alepa, Jergović iznosi uvjerenje kako je rat i njegove strahote nemoguće predvidjeti, upravo zbog iluzije kako tolika količina mržnje i razaranja naprosto nije moguća, no tu iluziju brzo prekidaju prizori spaljene zemlje i zaglušujući zvuci neprekidnog granatiranja, pod kojim je trenutno Alep.

23-10-2016-09-43-52