"dvije verzije"

Jesu li ruske rakete pale na selo u Poljskoj?! Premijer sazvao hitan sastanak odbora za sigurnost

poljska eksp
FOTO: onet.pl

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nije odmah potvrdio informaciju, ali je rekao da najviši čelnici održavaju hitan sastanak zbog “krizne situacije”

U selu Przewodow u poljskom okrugu Hrubieszow blizu poljsko-ukrajinske granice u poslijepodnevnim satima došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama dvije osobe su smrtno stradale. Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali uzrok eksplozije službeno još nije poznat.

Neki poljski mediji objavili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ta vijest nije službeno potvrđena. No, The Washington Post, kao i britanski The Telegraph je objavio, pozivajući se na visoke američke dužnosnike, kako se radi o ruskim raketama!

“Poljski premijer u utorak je sazvao hitan sastanak svog odbora za nacionalnu sigurnost zbog izvještaja da su ruske rakete pogodile zemlju”, piše The Telegraph.

The Telegraph objavio vijest / FOTO: Screenshot

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nije odmah potvrdio informaciju, ali je rekao da najviši čelnici održavaju hitan sastanak zbog “krizne situacije”.

“Pojavila se informacija da je premijer Poljske Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sigurnosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodow, poljski grad 100 km od ukrajinskog Lavova. Zabilježene su dvije mrtve osobe”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Podsjetimo, danas poslijepodne došlo je do jednog od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. Napadnuti su Kijev, Harkiv, Lavov te brojni drugi gradovi.

Poljska je članica NATO-a. Članak 5. NATO-a nalaže da u slučaju napada na jednu članicu, sve druge članice moraju je braniti.

Poljski radio Lublin: Dvije verzije

“Dvije su osobe poginule u eksploziji traktora u mjestu Przewodow u okrugu Hrubieszow, javio je poljski Radio Lublin, a prenosi Onet Lublin. Na mjesto je stigao Lech Sprawka, lublinski vojvoda.

U istom izvještaju se još kaže:

“Kako je izvijestio Radio Lublin, incident se dogodio u postrojenju za sušenje žitarica danas oko 15.40.

FOTO: onet.pl

– Uzroci ovog događaja trenutno nisu poznati – rekao je glasnogovornik pokrajinskog štaba Državne vatrogasne službe u Hrubieszowu, viši kapetan Marcin Lebiedowicz.

– Dobili smo dojavu o eksploziji u sušionici. Po dolasku potvrđujemo da se tako nešto dogodilo. Dvije osobe su poginule na mjestu. Trenutno osiguravamo mjesto događaja i osvjetljavamo prostor akcije.

FOTO: onet.pl

Lublinski vojvoda Lech Sprawka otišao je u Przewodow. U razgovoru za Onet rekao je da će istražiti okolnosti incidenta. Dat će informacije o tome kasnije. Kako doznaje Onet, na lice mjesta poslani su vojni specijalisti.

“Najvjerojatnije je pala raketa. Prema nepotvrđenim informacijama, provjeravaju se dvije varijante. Moguće je da je ukrajinska oDbrana oborila projektil i da je on promijenio putanju leta ili su Rusi krivo unijeli podatke, zbog čega je projektil pogodio traktor na poljskom teritoriju”, stoji su izvještaju Onet-a.