Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Pentagon se oglasio nakon medijskih izvještaja da su ruske rakete pale u Poljsku

New Project (92)

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog izvještaja o padu dva projektila ili rakete na farmu u Poljskoj blizu ukrajinske granice

Press sekretar Ministarstva odbrane SAD-a brigadni general Pat Ryder rekao je da su SAD “svjesne medijskih izvještaja u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske u blizini granice s Ukrajinom”, ali trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izvještaje.

Ministarstvo odbrane ponovilo je da će SAD “braniti svaki pedalj teritorija NATO-a” dok SAD čeka više informacija.

Ryder je rekao da su SAD “vrlo uvjerene” u zaštitu svojih snaga u Evropi.

“Kada je riječ o zaštiti snaga, uvijek vrlo ozbiljno shvaćamo sigurnost i zaštitu naših vojnika bez obzira gdje služe”, rekao je Ryder.

Velika Britanija je saopćilo da “usko sarađuje” sa saveznicima nakon izvještaja da su rakete ili projektili pali u Poljsku.

“Istražujemo ove izvještaje i blisko smo povezani sa saveznicima”, rekao je glasnogovornik britanskog Ureda za vanjske poslove, Commonwealth & Development za CNN.

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog izvještaja o padu dva projektila ili rakete na farmu u Poljskoj blizu ukrajinske granice.

FOTO: onet.pl

“Posljednje vijesti iz Poljske su vrlo zabrinjavajuće. Usko se savjetujemo s Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna braniti svaki pedalj teritorija NATO-a”, objavilo je Ministarstvo odbrane Estonije na Twitteru.

“U potpunosti smo solidarni s našim bliskim saveznikom Poljskom”, dodaje se.

U selu Przewodow u poljskom okrugu Hrubieszow blizu poljsko-ukrajinske granice u poslijepodnevnim satima došlo je do eksplozije, a prema prvim informacijama dvije osobe su smrtno stradale. Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali uzrok eksplozije službeno još nije poznat. Mediji pišu kako je riječ o vojnim projektilima, a neki tvrde da su u pitanju ruske rakete! No, zvanične potvrde još uvijek nema.