magazin Time

Joe Biden i Kamala Harris proglašeni za osobe godine

Na naslovnici časopisa Tim su slika Bidena (78) i Harrisa (56) s podnaslovom “Changing America's story”

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris proglašeni su u četvrtak za osobe godine časopisa Time za pobjedu na izborima.

“Za promjenu američke priče, za pokazivanje da je snaga empatije veća od bijesa podjele, za dijeljenje vizije ozdravljenja u ožalošćenom svijetu”, rekao je Time objašnjavajući svoj izbor.

Demokratski par izabran je ispred još trojice finalista: zdravstvenih radnika na prvoj liniji i Anthonyja Faucija, pokreta za rasnu pravdu i predsjednika Trumpa.

Na naslovnici časopisa Tim su slika Bidena (78) i Harrisa (56) s podnaslovom “Changing America's story”.

“Zajedno su ponudili obnovu. A Amerika je kupila ono što su prodali”, navodi se u tekstu.

Nagrada časopisa Time, koja se dodjeljuje od 1927. godine , odaje priznanje osobi ili ljudima koji su najviše uticali na vijesti, u dobru ili u zlu, tokom kalendarske godine.

Na pitanje Timea što bi volio da ljudi kažu o njemu nakon četiri godine u Bijeloj kući, Biden je odgovorio: “Da je Americi bilo bolje i da je prosječnim Amerikancima bolje od dana kada smo otišli nego od dana kad smo stigli. To je moj cilj. ”

Harris je prva izabrana potpredsjednica koja je proglašena osobom godine.

U intervjuu za Time rekla je da će se Bidenova administracija morati suočiti s nizom pitanja, uključujući pandemiju, ekonomsku krizu i preračunavanje u rasnu pravdu.

“Moramo biti sposobni za više zadataka, baš kao i svaki roditelj ili bilo koje ljudsko biće”, rekla je Harris.

Zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv pandemije koronavirusa, uključujući liječnike, medicinske sestre i zaposlenike prehrambenih trgovina, bili su na čelu ankete čitatelja o tome ko bi trebao biti proglašen osobom godine.

Ranije u četvrtak, Time je proglasio košarkašku zvijezdu LeBrona Jamesom sportašem godine zbog njegovih postignuća na terenu i izvan njega.

K-Pop senzacija BTS proglašena je zabavljačem godine, prenosi AFP.

Tinejdžerska aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg prošle je godine bila Timeova osoba godine, dok je Trump pobijedio 2016. godine.