Američki predsjednik

Joe Biden se sastao s porodicom ubijenog Georga Floyda

floyd

Istakavši kako je smrt Georga Floyda promijenila svijet, i potakla proteste širom SAD-a, kazao je kako je procesuiranje policajca koji je usmrtio Georga značajan korak na putu pravde, ali da proces ne bi trebao tu završiti

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u Bijeloj kući se sastao s porodicom Georga Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo usljed policijskog nasilja 25. maja 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden se na prvu godišnjicu smrti sastao s Floydovom kćerkom Giannom, majkom Roxie Washington, braćom Philoniseom, Rodneyem i Terrenceom, te nećakom Brandonom Williamsom.

Sastanak Floydove porodice s predsjednikom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris trajao je sat.

Ben Crump, advokat porodice Floyd nakon sastanka je kazao kako će porodica danas u poslijepodnevnim satima razgovarati s nekoliko članova Kongresa o Policijskom zakonu “George Floyd”.

Philonise Floyd kazao je kako je sastanak prošao veoma dobro i zahvalio Bidenu na ovoj pruženoj prilici.

Biden je nakon sastanka uputio saopćenje povodom prve godišnjice smrti Floyda.

Kazao je kako se porodica osjeća kao da je vijest o Floydovoj smrti primila prije nekoliko sekundi, a ne prije godinu.

”Porodica Floyd, koja je mnogo propatila, a s kojom sam se danas susreo, a posebno kćerka Gianna, pokazala je veliku hrabrost”, naveo je Biden.

Istakavši kako je smrt Georga Floyda promijenila svijet, i potakla proteste širom SAD-a, kazao je kako je procesuiranje policajca koji je usmrtio Georga značajan korak na putu pravde, ali da proces ne bi trebao tu završiti.

Smatra kako je, da bi se postigla istinska promjena, potrebno procesuirati policijske službenike koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Afroamerikanac George Floyd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajac mu je klečao na vratu, a on ga je tokom devet minuta molio da mu omogući da diše.

Floyd je preminuo od posljedica brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta.

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin u aprilu je proglašen krivim za sve tri tačke optužnice za ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda 2020. godine. Chauvin je proglašen krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.