Johnson: Britanija razmatra vojne opcije u Siriji

boris johnson

Britanija bi trebala razmotriti “vojne opcije” u Siriji, ali one su ipak još daleka mogućnost i mogle bi se desiti samo u koaliciji sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u četvrtak ministrar vanjskih poslova Boris Johnson.

– Upravo sada moramo ponovo razmatrati vojne opcije – izjavio je Johnson, koji bi trebao biti domaćin razgovora o sirijskom sukobu s ostalim zapadnim silama u nedjelju.

– Da li to znači da možemo okupiti koaliciju s robusnijom akcijom upravo sada, ja to ne mogu predvidjeti – poručio je on parlamentarnoj komisiji.

Britanski parlament u 2013. godini glasao je protiv zračnih udara po snagama predsjednika Bashara al-Assada.

Od tada je glasao da odobri zračni udare, ali samo protiv meta džihadističke grupe Islamska država u Siriji.

Neki poslanici nedavno su pozivali da Britanija uvede zone zabranjenih letova u Siriji kako bi spriječila ruske i sirijske snage da bombarduju Aleppo.

Govoreći o vojnim opcijama, Johnson je izjavio: “Moramo biti realni kako to funkcionira i kako se može izvoditi. Ne može se učiniti ništa bez koalicije, da to učinimo s Amerikancimna. Još je dalek dan kada bi se to ostvarilo. To ne znači da rasprave nisu u toku. One se odvijaju”.

– Većina ljudi, među kojima je i John Kerry, smatraju da je proces rasprave s Rusima u osnovi van kolosijeka – izjavio je Johnoson.

Kerry i i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastat će se u Lausanni u subotu, a razgovorima će se pridružiuti kolege iz Turske, Saudijske Arabije i Katara.

Glasnogovornica premijerke Therese May izjavila je da će ona “veoma pažljivo odvagati” svaku vojnu ili drugu opciju za okončanje sukoba u Siriji, prenosi AFP.