Otvorena izložba katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza “Ne zaboravi”

izlozba sarajevo opsada
Foto: I. Kralj

Izložba radova katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza pod nazivom “Ne zaboravi”, svečano je otvorena večeras u Vijećnici.

Riječ je o ratnim fotografijama, iz vremena opsade Sarajeva, kao i fotografijama iz Srebrenice, nastalim nakon rata.

Ruiz je svijetu svojim potresnim fotografijama o Sarajevu odaslao slike stradanja i prenio tačnu informaciju o tome šta se zapravo događalo jednom gradu u srcu Evrope.

Ovom izložbom zaokružio je svoj put u Bosni i Hercegovini, koju je prvi put posjetio ratne 1993. godine i bio je gost sarajevske porodice Čolaković, koja mu je, kako je kazao, omogućila da njegove fotografije budu realne.

– Porodica Čolaković mi je omogućila da moje slike prenesu realnost, a bez vaše pomoći, solidarnosti, domaćinskog odnosa prema meni, nikada ne bih imao ove fotografije – kazao je autor izložbe Ruiz.

Podsjetio je na ratna dešavanja i kroz suze kazao da je u Sarajevu, te 1993. godine naučio jednu rečenicu „BiH i Sarajevo nikada neće pasti“.

Predsjednik provincije Girona Pere Vila, konseljer za institucionalna pitanja, vanjske poslove i transparentnosti Katalonije Raul Romeva, ambasador Kraljevine Španije u BiH Juan Bosco Gimenez Soriano, novinar Enric Matarrodona, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić su ocijenili da je Mikelova izložba odavanje počasti žrtvama agresije na BiH, Sarajevu, Srebrenici, te da je izložba ima povijesno sjećanje i na cijelu Evropu.

– Ruiz je izložbu koncipirao komparirajući smrt, život, patnju i radost. To smo bili mi, živjeli smo smrt, život, patnju i radost – kazao je gradonačelnik Komšić i u znak zahvalnosti katalonskom fotoreporteru Mikelu Ruizu uručio poklon – znak Grada Sarajeva.

Fotografije Mikela Ruzia prikazuju ratnu svakodnevnicu Sarajlija, razrušenu Vijećnicu i stambene zgrade, Markale, svježe humke na stadionu Koševo, malu Lanu koja se vraća iz škole, građane u redu za kruh… svjedoče prkosu, preživljavanju i opstanku stanovnika Sarajeva, ali simboliziraju i upozorenje da se ne ponovi užasna golgota kroz koju je Sarajevo prošlo.

Potresnim fotografijama iz Srebrenice Ruiz čuva sjećanja na nevino stradale Srebreničane u najvećem zločinu koji se desio u Evropi nakon holokausta nad Jevrejima.

Izložba će biti otvorena do 25. oktobra.