Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud u Pennsylvaniji

Johnson & Johnson mora platiti muškarcu osam milijardi dolara, povećale mu se grudi

johnson and johnson222

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država jer nije na pravilan način upozorila na nuspojave Risperdala, koji se prepisuje oboljelima od šizofrenije i bipolarnog poremećaja

Sud u Pennsylvaniji odlučio je da američki farmaceutski div Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara odštete zbog toga što nije upozorio da njihov antipsihotik može dovesti do rasta grudi kod muškaraca.

Nicholas Murray (26) tužio je Johnson & Johnson i njegovu podružnicu Janssen zbog toga što su mu se zbog uzimanja lijeka Risperdala povećale grudi, prenosi Hina.

Kompanija je u saopćenju ocijenila da je odšteta “daleko nesrazmjerna”, s obzirom na to da je prvostupanjski sud dodijelio Murrayju 680.000 dolara.

“Kompanija je uvjerena da će presuda pasti”, kažu u Johnsonu & Johnsonu i optužuju sud da odbrani nije dopustio da iznese ključne dokaze.

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država jer nije na pravilan način upozorila na nuspojave Risperdala, koji se prepisuje oboljelima od šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Taj lijek, koji je Agencija za hranu i lijekove odobrila 1983., prošle je godine zaradio 737 milijuna dolara.