Johnson: Libija bi mogla postati novi Dubai “kada ukloni tijela ubijenih”

boris-johnson

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson neslano se našalio da bi Libija mogla postati novi Dubai ukoliko ukloni tijela ubijenih, u posljedenjem gafu šefa britanske diplomatije.

Johnson, koji je uvrijedio neke britanske saveznike neozbiljnim komentarima, poručio je članovima konzervativne stranke da bi britanski ulagači mogli pretvoriti libijski grad Sirte u novi Dubai ukoliko lokalne vlasti uklone tijela.

– Oni imaju briljantnu viziju da pretvore Sirte, uz pomoć gradskih vlasti, u novi Dubai. Jedina stvar koju moraju uraditi je da uklone tijela ubijenih i tada ćemo doći – kazao je Johnson.

Neki aktivisti stranke premijerke Therese May nasmijali su se na tu šalu prije nego što je predsjedajući skupa promijenio temu, rekavši: “Naredno pitanje”.

Britanija i Francuska preuzele su vodeću ulogu u napadima koji su pomogli pobunjenicima da svrgnu Muammara Gaddafija u 2011. Zemlja je otada potonula u haos, s hiljadama ubijenih.

Militantna grupa Islamska država osvojila je Sirte u 2015., pretvarajući ga u najvažniju bazu van Bliskog istoka i privlačeći veliki broj stranih boraca u grad, koji je kasnije očišćen od militanta.

U nizu postova na Twitteru kasno navečer, Johnson je naveo kako je mislio na uklanjanje tijela boraca Islamske države ispod kojih su podmetnuti eksplozivi.

– Sramotno je što ljudi koji ne znaju ništa o Libiji žele da se igraju politike sa zapanjujuće opasnom realnošću u Sirteu. Realnost je da je uklanjanje tijela boraca Daesha znatno otežano eksplozivnim zamkama i improviziranim eksplozivnim napravama – navodi Johnson u tweetu.

Glasnogovornica opozicijske Laburističke stranke Emily Thornberry izjavila je da je Johnsonova šala sramna i zapitala se da li će May poduzeti bilo kakvu akciju kako bi ga opomenula.

Mayevo imenovanje Johnsona, koji je uoči britanskog referenduma o članstvu u EU uporedio ciljeve EU s onima Adolfa Hitlera i Napoleona, izazvalo je konsternaciju u nekim evropskim prijestonicama.

Britanski ambasador u Mijanmaru bio je prinuđen da prekine Johnsona u ovoj godini dok je pokušao da recituje nostalgičnu kolonijalnu pjesmu Rudyarda Kiplinga u javnosti tokom posjete slavnom budističkom hramu u toj zemlji, prenosi Reuters.