Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Husagić za Fokus.ba: BiH bi imala veliku korist od ministarstva za dijasporu

Ahmed Husagić 1

Mladi političar porijeklom iz BiH i član Socijaldemokratske partije Austrije, Ahmed Husagić, kandidat je na izborima u ovoj zemlji koji će biti održani polovinom ovog mjeseca.

Husagić se nalazi na 29. mjestu savezne liste što je pozicija koja daje realne šanse ulaska u austrijski parlament, po prvi put nekoga sa prostora bivše Jugoslavije.

U razgovoru za naš portal Husagić je govorio o svojim očekivanjima na predstojećim izborima, komentarisao je izjavu Sebastiana Kurza o pokrivenim ženama u BiH, kao i rast fasizoidnih ideologija na Balakanu i u Evropi. Posebno je naglasio da BiH iz više razloga treba osnovati ministarstvo za dijasporu.

Od kojeg značaja su oktobarski izbori u Austriji za bosanskohercegovačku zajednicu u toj zemlji, ali i BiH kao državu?

Ovi izbori su značajni iz mnogo razloga, ali dva prednjače. Na prvom mjestu je spriječiti moguću koaliciju izmedju Hrisćansko-demokratske partije ÖVP na čelu sa ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom i desno-radikalne partije FPÖ sa predsjednikom Heinzom Christianom Stracheom. Ove dvije partije su bile zajedno na vlasti izmedju 2000. i 2006. godine i u to vrijeme su se desili najveći korupcijski skandali. To što su oni tada uradili austrijski građani plaćaju i danas i plaćat će još narednih 20 godina.

Također, retorika i odnos prema ljudima koji imaju migrantsko porijeklo je ista, a ona se bazira na sankcijama i konstantnom stigmatiziranju.

Drugi razlog važnosti ovih izbora pogotovo za bh. zajednicu je u tome, da sam ja prva osoba iz te zajednice koja se kandiduje na saveznoj listi, što znaži da svaki građanin i građanka bez obzira u kojem djelu Austrije oni živjeli mogu da upišu preferencijalni glas. To je vrlo bitno kako bi zajednica pokazala svoju političku snagu.

Kako gledate na nedavnu izjavu Sebastijana Kurza vezano za pokrivene žene u BiH, te izjavu češkog predsjednik Miloša Zemana da BiH može postati evropska baza IDIL-ovih terorista? Zašto su takve izjave potrebne evropskim političarima?

Izjava ministra Sebastiana Kurza je na prvom mjestu neistinita, što je i njegovo ministarstvo potvrdilo na upit austrijskog dnevnog lista Standard. Dnevni list je tražio dokaze za te tvrdnje, a ministarstvo je odgovorilo da oni nemaju dokaza nego da je ministar to čuo kada je bio u regiji. Taj slučaj je pokazao da gospodin ministar ne samo da koristi populističku retoriku u Austriji zarad sitnih političkih interesa nego je počeo koristiti i druge države ne bi li dobio koji glas više na sljedećim izborima.

Kako komentarišete rast nacionalizma i fašizoidnih ideologija ne samo na Balkanu, već i u Evropi?

Pozivanje na zatvaranje nacionalnih granica i zaoštravanje imigracijske politike te protuevropski revolt birača su odraz zaoštrene političke retorike, agresivnog nacionalizma i grubog populizma potpomognutog medijima kojima je za cilj ne obavještavanje ljudi nego čisti profit. Ta strujanja ljuljaju europske temelje.

S druge strane, toj desničarskoj politici se odupire ljevica koja se zalaže za ukidanje ekonomske nejednakosti i neravnopravnosti na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti. Nažalost, tendencija ne ide u dobrom smjeru. Vidjet ćemo sta će izbori u Austriji pokazati. U Francuskoj i Holandiji je napredovanje desnice ipak donekle zaustavljeno.

Kandidat ste za austrijski parlament na predstojećim izborima. Šta su Vaši programski ciljevi i kakva su Vaša očekivanja?

I pored negativnih tendencija moj pogled u budućnost je pozitivan. Ja vjerujem u ljude i ono dobro u njima. Smatram da se traba poraditi na tematici obrazovanja. Bilo da se radilo o klasičnom obrazovanju ali i onom specifičnom kao što je demokratsko obrazovanje. Ovo prvo je osnova za sve.

Nažalost, djeca sa migracijskom pozadinom puno rjeđe završavaju više škole nego djeca bez migracijske pozadine. Što se tiče demokratskog obrazovanja ono je neophodno kako bi shvatili funkcionisanje sistema. Samo tako možemo stvoriti društvo koje neće podlijegati populističkim parolama.

Poznato je da dijaspora šalje velike količine novca stanovništvu u BiH. Izostaje li podrška BiH njenoj dijaspori i trebaju li vladajuće strukture više raditi na povezivanju dijaspore sa maticom u političkom i ekonomskom smislu, dakle kada je riječ o investicijama i saradnji u sektoru biznisa?

U kontaktu sa bh. zvaničnicima već odavno zagovaram ideju o formiranju ministarstva za dijasporu. Znam da i mnoge organizacije ali i pojedinci misle da bi osnivanje takvog ministarstva, bez obzira na kojem nivou ono bilo, donijelo veliku korist, kako finansijsku tako i političku. Nažalost, još se nije iznašla mogućnost da se ta ideja implementira.