Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Velike Britanije

Johnson naljutio sve, zatražio je od kraljice da suspendira rad parlamenta

image

Johnson želi suspendirati rad parlamenta u periodu od 9. septembra do 14. oktobra, što je neposredno pred najavljeno istupanje Velike Britanije iz Europske unije

Premijer Velike Britanije Boris Johnson zatražio je od britanske kraljice Elizabethe II da privremeno suspendira rad parlamenta te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson želi suspendirati rad parlamenta u periodu od 9. septembra do 14. oktobra, što je neposredno pred najavljeno istupanje Velike Britanije iz Europske unije.

Takvom odlukom Johnson je izazvao žestoke kritike opozicije koja u tom slučaju ne bi imala dovoljno vremena za usvajanje odluka kojima želi spriječiti Brexit bez postignutog sporazuma između Londona i Brisela.

Johnson je od dolaska na premijersku funkciju u više navrata kazao da će se Brexit dogoditi 31. oktobra, bez obzira hoće li biti odobren sporazum između Velike Britanije i Europske unije.

Britanska opozicija trenutno vodi pregovore kako bi spriječili Brexit bez sporazuma, a cilj opozicije je i odgađanje Brexita i raspisivanje prijevremenih izbora u toj zemlji.