Jolie: Tragično je što se sirijske izbjeglice ne mogu vratiti svojim domovima

51c161c66

Holivudska glumica i ambasadorica dobre volje Visokog povjerenstva Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Angelina Jolie izjavila je danas u Libanu da se međunarodna zajednica treba baviti uzrocima globalne izbjegličke krize i pozvala na diplomatska i politička rješenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo umjesto diplomatije i političkih rješenja svijetom upravljati kroz pružanje pomoći”, izjavila je glumica tokom svoje posjete kampu u dolini Beka na istoku Libana u kojem je na stotine hiljade sirijskih izbjeglica potražilo utočište.

Jolie je istakla kako se nadala odlasku u Siriju gdje bi pomogla izbjeglicama da se vrate svojim domovima, na petu godišnjicu ustanka protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Tragično je i sramotno što smo izgleda tako daleko od tog trenutka”, izjavila je Jolie dodavši kako uprkos trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, najveći pritisak ipak osjećaju zemlje Bliskog istoka i Sjeverna Afrika.

Nakon ogromnog priliva izbjeglica u Evropu prošle godine, pojedine zemlje EU počele su uvoditi političke i fizičke prepreke migraciji, što je dovelo do nagomilavanja izbjeglica na Balkanu, posebno u Grčkoj.

Jolie je povodom toga pozvala te zemlje da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza i pomognu izbjeglice.

“Razlog zbog kojeg imamo zakone i obavezujuće međunarodne sporazume je upravo zbog iskušenja da bi mogli odstupiti od njih u teškim vremenima”, kazala je UN-ova ambasadorica dobre volje.