Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nordhausen

Još jedan kandidat zloglasnog AfD-a pobijedio na izborima u Njemačkoj

afd njemacka
Foto: Pixsell

Nordhausen je grad od oko 42.000 stanovnika u Tiringiji. Izlaznost na nedjeljnim izborima iznosila je 56,4 posto

Na općinskim izborima u Nordhausenu, u saveznoj državi Tiringiji u istočnoj Njemačkoj, žarištu podrške Alternativi za Njemačku (AfD), kandidat krajnje desnice za gradonačelnika Jörg Prophet završio je sa gotovo 20 procentnih poena ispred ostalih pet kandidata u prvom krugu glasanja u nedjelju.

Međutim, njegovih 42,1 posto podrške bilo je nedovoljno za potpunu pobjedu u prvom krugu.

Prophet će stoga morati da se takmiči u drugom krugu protiv aktuelnog gradonačelnika, nezavisnog bez stranačke pripadnosti po imenu Kai Buchmann, koji je bio drugi sa 23,7 posto glasova.

Nordhausen je grad od oko 42.000 stanovnika u Tiringiji. Izlaznost na nedjeljnim izborima iznosila je 56,4 posto.

U drugom krugu, pitanje će biti može li Buchmann okupiti pristalice drugih kandidata – i motivirati ih da izađu po drugi put na izbore – kako bi spriječio pobjedu AfD-a. Drugi krug glasanja će biti jednostavan izbor u kojem pobjednik dobija sve.

Dobro stoje u anketama

Glasanje se pomno pratilo u Njemačkoj jer se na njega gledalo kao na šansu da AfD osigura još jedno lokalno izvršno mjesto u njemačkoj politici.

Kandidat AfD-a je nedavno osvojio mjesto gradonačelnika u Rahuhn-Jessnitzu, a u Sonnebergu, također u Tiringiji, Robert Sesselmann je u junu osigurao mjesto administratora okruga.

AfD je prošao prilično dobro u anketama posljednjih mjeseci, što se poklopilo sa trenutnom teškom fazom za stranke u vladajućoj koaliciji.