Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aleksandar sobotin

Još jedan oligarh nađen mrtav, bio je na čelu jedne od najjačih ruskih naftnih kompanija

sobtin

Njegova smrt dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Lukoil pozvao na brz završetak rata između Rusije i Ukrajine. Lukoil je druga najveća ruska naftna kompanija

Još jedan ruski oligarh pronađen je mrtav. Riječ je o Aleksandru Subotinu, koji je umro ovoga vikenda pod misterioznim okolnostima. Oligarh je umro u kući šamana, barem tako navode ruski mediji.

Subotin je bivši izvršni direktor ruske naftne kompanije Lukoil i posljednji je u nizu ruskih oligarha koji su umrli pod sumnjivim okolnostima nakon što je krenula ruska invazija na Ukrajinu.

Pronađen je mrtav u podrumu kuće šamana u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno od Moskve, nakon što je navodno pretrpio srčani udar, objavila je ruska novinska agencija TASS. Dodaje se kako je otvorena istraga oko njegove smrti.

Milijarder, kako je izvor rekao za TASS, otišao je u kuću šamana u stanju teške opijenosti nakon što se alkoholizirao i konzumirao drogu dan ranije. Njegovo tijelo otkriveno je u prostoriji u podrumu koja se navodno koristila za “jamajčanske vudu rituale”, prenose ruski mediji.

Lokalni mediji pišu da je Subotin otišao do šamana u potrazi za lijekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače. Idućeg jutra pronašli su ga mrtvog šamani Magua Flores (pravo ime Aleksej Pindžurin) i Tina Kordoba (pravo ime Kristina Teihrib), navodi se u lokalnim izvještajima koji se pozivaju na verziju događaja kojoj su sklone ruske vlasti.

Taj par, navodi se, liječi klijente prizivajući duhove i žrtvujući životinje, čija tijela potom umaču u krv pijetlova.

Međutim, za sve ove tvrdnje nema nikakve potvrde iz policije, a ostali detalji o tome što je uzrokovalo njegovu smrt ostali su nepoznati od ponedjeljka poslijepodne. Državnim istražiteljima bračni par šamana rekao je da im je Subotin bio prijatelj i demantirali su da su ga podvrgnuli šamanskim ritualima za novac.

Ruske vlasti pokrenule su kaznenu istragu o Subotinovoj smrti dok pokušavaju utvrditi njezin uzrok, javlja TASS. Istražitelji će također provesti istragu o tome jesu li droge bile prisutne u njegovoj krvi kada je umro, prenosi Newsweek.

Njegova smrt dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Lukoil pozvao na brz završetak rata između Rusije i Ukrajine. Lukoil je druga najveća ruska naftna kompanija, prenosi Index.