Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Jamajke

Još jedna zemlja danas priznala državu Palestinu, to je 142. po redu

Foto: X
Andrew Holness, premijer Jamajke

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin danas je također rekao da njegova zemlja radi zajedno sa zemljama istomišljenicama u Evropskoj uniji na priznavanju palestinske države. Osim Španije i Irske, Australija, također, razmišlja o priznavanju države Palestine

Jamajka je danas objavila priznanje države Palestine, čime je postala 142. zemlja koja je to uradila, nakon sve jačih međunarodnih zahtjeva za rješenjem o dvije države, uz nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Ministrica vanjskih poslova Jamajke Kamina Johnson-Smith rekla je da je o priznanju države Palestine odlučeno nakon razmjene mišljenja u kabinetu Kingstona, ističući da njena zemlja i dalje poziva na rješenje dvije države kao jedinu održivu opciju za okončanje, kako ga je nazvala, “dugoročnog sukoba”.

Palestina pozdravila odluku Jamajke

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku Jamajke i pozvalo sve zemlje koje još nisu priznale Palestinu da poduzmu isti korak.

U tom kontekstu, španski premijer Pedro Sanchez danas je ponovo potvrdio opredijeljenost svoje zemlje da prizna državu Palestinu, dodajući da je rješenje o dvije države jedini put ka miru i sigurnosti u regionu.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin danas je također rekao da njegova zemlja radi zajedno sa zemljama istomišljenicama u Evropskoj uniji na priznavanju palestinske države. Osim Španije i Irske, Australija, također, razmišlja o priznavanju države Palestine.

Iako su Sjedinjene Američke Države od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra naglašavale svoju opredijeljenost podršci rješenju o dvije države, one se istovremeno protive punopravnom članstvu Palestine u Ujedinjenim narodima, ističući da za priznanje Palestine odobrenje mora dati i Izrael.

Izrael se protivi onome što naziva “jednostranim priznanjem” palestinske države, navodeći da se svaki takav sporazum mora postići direktnim pregovorima, kako kaže, prenosi Al Jazeera.