Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemlja u ratu

Ukrajina dobila pomoć EU od 1,5 milijardi eura. Nada se da će dobiti još 10

volodimir zelenski
Foto: kabinet predsjednika Zelenskog

Ukrajina se ove godine suočava s budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara, i u velikoj se mjeri oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih partnera kako bi mogla finansirati svoju socijalnu i humanitarnu potrošnju

Ukrajina je u srijedu dobila novu tranšu finansijske pomoći Evropske unije od 1,5 milijardi eura, i nada se da će dobiti još 10 milijardi eura tokom ove godine, saopćili su zvaničnici.

Ministar finansija Sergej Marčenko kazao je da je EU, koja je Ukrajini obezbijedila 31 milijardu eura, postala najveći donator budžetskog finansiranja Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

Američka pomoć

Sjedinjene Države, koje su odobrile milijarde dolara u novom paketu pomoći Ukrajini, također su bitan donator.

-Međunarodna podrška je ključna za osiguranje makroekonomske stabilnosti i izgradnju temelja za ekonomski rast – izjavio je Marčenko.

Ukrajina se ove godine suočava s budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara, i u velikoj se mjeri oslanja na finansijsku pomoć svojih zapadnih partnera kako bi mogla finansirati svoju socijalnu i humanitarnu potrošnju.

Kijev koristi većinu svojih državnih prihoda za finansiranje odbrambenih napora dok se njegove trupe bore protiv veće i bolje opremljene ruske vojske.

Prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko izjavila je da se vlada raduje konačnom odobrenju programa kreditiranja EU u Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi eura i da se nada da će dobiti još tri tranše u ovoj godini.

-U stvari, na korak smo od pokretanja programa i potpunog redovnog finansiranja u okviru programa – kazala je Sviridenko.

Ona je dodala da će, nakon konačnog odobrenja, Kijev moći da dobije 1,89 milijardi eura u junu i još dvije tranše u vrijednosti od oko četiri milijarde eura u septembru i novembru, prenosi Reuters.