Juli 2015. najtopliji mjesec na svijetu ikada

bazen skok vrijeme vrucine

Prošli mjesec, juli bio je najtopliji mjesec na planeti zemlji ikada zabilježen s tim da je najtoplije u to vrijeme na svijetu bilo u Evropi i na Bliskom istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki meteorolozi potvrdili su kako je prosječna temperatura u julu na globalnom nivou iznosila 16,6 stepeni Celzijusa što je za 1,7 stepeni više nego što je registrovano posljednji put 1998. godine. Najtopliji predjeli svijeta u julu bili su Evropa i Bliski istok.

Iz Odjela američke administracije za nacionalna atlanska i atmosferska istraživanja kazali su kako planeta zemlja iz godine u godinu postaje sve toplija.

Navodi se kako je temperatura bilježena od prvog do sedmog mjeseca ove godine također premašila višedecenijski rekord. Prosječna temperatura na globalnom nivou u tim mjesecima iznosila je 14,7 stepeni Celzijusa što je za 1,53 stepena više od prosjeka registrovanog u 20. stoljeću.

Temperatura vode u okeanima također je porasla u mjesecu julu za 1,35 stepeni Celzijusa više u odnosu na temperaturu u istom periodu registrovanu u prošlom stoljeću.