Kadete do zlata vodio čovjek sa srcem na desnoj strani (VIDEO)

pandza

Trener kadetske reprezentacije BiH Josip Pandža je rođen u Vitezu i ima 28 godina. Roditelji briljantnog trenera Goranka i Mladen, kao i brat Luka, pomno su pratili utakmice i ponosno bodrili svoga sina.

Pandža je trenersku karijeru započeo već u 23. godini života u HOKK Vitez. Kao mladi trener se istakao tako što je sa ovim timom osvojio A1 ligu Herceg Bosne i tako uveo Vitez u košarkašku Premijer ligu BiH.

Prošle sezone je postao trener premijerligaša KK Kakanj, a istovremeno je obnašao funkciju pomoćnog trenera U20 reprezentacije BiH.

Nagrada za rad i trud je stigla na kraju prošle sezone kada mu je općina Vitez dodijelila nagradu za najboljeg trenera, a uspjeh je potvrđen ove godine kada je dobio poziv za preuzimanje kadetske reprezentacije BiH u košarci.

[quote_center]Tako je i Pandža morao davati 200 posto od sebe da bi se istakao s obzirom da mu se srce nalazi na desnoj strani i da su mu organi unutar tijela drukčije raspoređeni[/quote_center]

Inače, život mladog selektora na momente podsjeća na filmski scenario; rođen je sa inverzijom organa, kao 14-godišnjak je debitovao u svijetu košarke, a studiranje na fakultetu za Informatičke studije nije bilo dovoljno da ga odvrati od ljubavi prema košarci, javlja N1.

Inverzija organa je rijetka dijagnoza s kojom se rodi jako mali broj ljudi u svijetu godišnje, a dijagnoza ove vrste drastično umanjuje šanse pojedinca da se bavi sportom.

Tako je i Pandža morao davati 200 posto od sebe da bi se istakao s obzirom da mu se srce nalazi na desnoj strani i da su mu organi unutar tijela drukčije raspoređeni. Također, bolovao je od bronhitisa.

Nakon što je upisao studij informatike u Varaždinu u Hrvatskoj gdje je bio dobar student, Pandža se nakon dvije godine vratio u Vitez i rekao roditeljima da je njegov život košarka. Naredna stanica je bila Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Nekoliko godina kasnije, Pandža slovi za najmlađeg trenera u Evropi kojem je pošlo za rukom da osvoji jedno Evropsko prvenstvo u košarci, a bh. javnosti je ostao upamćem po skromnim izjavama nakon ovog velikog uspjeha.