Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivač WikiLeaksa

Julian Assange na sudu u Londonu dobio pravo na žalbu na nalog za izručenje SAD-u

julian assange
Foto: Pixsell

Assangeov pravni tim rekao je da bi u slučaju negativne presude on mogao biti na avionu za SAD već u roku od 24 sata

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange može uložiti žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama zbog optužbi za špijunažu, presudio je u ponedjeljak sud u Londonu – što je odluka koja će vjerovatno dodatno odužiti već dugu pravnu sagu, javlja AP.

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov advokat ustvrdio da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.

Dvoje sudaca londonskog Visokog suda reklo je da će mu dopustiti da podnese punu žalbu kako bi saslušali njegov argument da bi u SAD-u mogao biti diskriminiran na temelju toga što je rođen u Australiji.

Američka garancija

Stotine demonstranata okupile su se ranije ispred suda uoči sjednice, a vijest o odobrenju žalbe dočekana je pljeskom i pjesmom.

Assangeov pravni tim rekao je da bi u slučaju negativne presude on mogao biti na avionu za SAD već u roku od 24 sata.

Dvoje sudaca trebalo je odlučiti jesu li zadovoljni američkim garancijama da će se 52-godišnji Assange moći osloniti na prvi amandman američkog ustava ako mu se bude sudilo za špijuniranje u SAD-u.

Njegov advokat Edward Fitzgerald ranije je rekao da suci ne smiju prihvatiti garanciju američkih tužitelja da će se Assange moći koristiti svojim pravima jer sud neće imati tu obavezu.

– Smatramo da je ovo očigledno neadekvatna garancija za mog klijenta – rekao je Assangeov advokat tokom ročišta.

Fitzgerald je prihvatio odvojenu garanciju da Assangeu ne prijeti smrtna kazna, kazavši kako je SAD dao “nedvosmisleno obećanje da ga neće optužiti za teški zločin”.

SAD smatra da su garancije iz prvog amandmana dovoljne. Riječ je o amandmanu koji, između ostalog, štiti slobodu govora.

Demonstranti okupljeni ispred suda rano u ponedjeljak pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da oslobodi pritvorenog Australca.

Oglasio se i Biden

Biden je u aprilu rekao kako SAD “razmatra” zahtjev Australije da odustane od krivičnog progona njenog državljanina.

Na sudu se pojavila i Assangeova supruga Stella, kao i otac i brat. Sam optuženik nije došao na sud zbog zdravstvenih razloga. Platforma WikiLeaks objavila je hiljade povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington tvrdi da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te “da nema opravdanja za njegova kriminalna djela.”

Pobornici ga pak slave kao heroja koji je progonjen zbog otkrivanja američkih zločina. WikiLeaks je, između ostalog, 2010. godine objavio videosnimku američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u Bagdadu kao i informacije o stotinama ubijenih civila tokom američke invazije u Afganistanu.