Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz washingtona

Tare: Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama

ilva tare
Foto: Amer Kajmović/FENA
Ilva Tare

Tare upozorava da su to teške referme, strukturalne u smislu vladavne prava, institucija, a potrebno je ojačati odgovornost, transparentnost prije nego što se dođe do evropskih principa

Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama koje trebaju implementirati prije pristupanja jedinstvenom evropskom tržištu, izjavila za Fenu danas u Washingtonu, na otvaranju prvog panela Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope, Ilva Tare, viša saradnica Evropskog centra Atlantskog vijeća.

Forum se održava u američkom Kongresu, a organizirali su ga Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona.

Teške reforme

Tare upozorava da su to teške referme, strukturalne u smislu vladavne prava, institucija, a potrebno je ojačati odgovornost, transparentnost prije nego što se dođe do evropskih principa.

– Da, proširenje je u novom momentumu zbog rata u Ukrajini, ali to neće biti dovoljno. Reforme i posvećenost, konkretni akti vlada pomoći će da dođu investicije. Lideri sporove trebaju ostaviti iza sebe i govoriti o regionu kao cjelini – rekla je ona.

Također je naglasila da vlade zemalja zapadnog Balkana trebaju ostaviti prošlost iza sebe i krenuti naprijed ka novoj klimi dijaloga.

– Znam da to nije lako, posebno zbog ratova 1990-ih godine, te interetničkih odnosa koji su ponekad teški, ali to ne treba držati region kao taoca prošlosti. Trebaju pokušati kultivirati novu klimu kompromisa – zaključila je Tare u izjavi za Fenu.