Američki geološki zavod

Južnu Kaliforniju pogodio potres jačine 7,1 stepen

kalifornija – potres

– Ovo je definitivno bio snažan potres, i nažalost izgleda da je izazvao podrhtavanja tla u Ridgecrestu – izjavila je novinarima Lucy Jones, seizmolog u USGS

Južnu Kaliforiju u petak je uzdrmao potres jačine 7,1 stepen po Richterovoj skali, saopćio je Američki geološki zavod (USGS), u najsnažnijem podrhtavanju tla u toj regiji u posljednje dvije decenije.

Potres jačine 6,4 stepeni u četvrtak je pogodio područje u blizini Ridgecresta, oko 180 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa.

Obim šteta od jučerašnjeg potresa kod Ridgecresta, putinjskog grada od oko 300.000 stanovnika, nije bio odmah poznat.

David Witt, zapovjednik vatrogasne brigade oblasti Kern, izjavio je da nijedna od većih zgrada u gradu nije srušena, ali da vlasti još pretražuju tu regiju.

– Toliko smo primili poziva u pomoć da jednostavno nismo mogli odgovoriti na sve – izjavio je Witt novinarima.

U četvrtak je u gradu registrovano nekoliko požara i neke kuće su uništene, ali nije bilo vijesti o eventualno povrijeđenima.

Deseci manjih podrhtavanja tla jačine iznad tri stepena po Richterovoj skali potresali su Ridgecrest nakon jučerašnjeg potresa, među kojima i dva jačine pet stepeni.

– Ovo je definitivno bio snažan potres, i nažalost izgleda da je izazvao podrhtavanja tla u Ridgecrestu – izjavila je novinarima Lucy Jones, seizmolog u USGS.

Jones je izjavila da postoji pet posto šansi za snažniji potres nakon jučerašnjeg u Ridgecrestu, prenosi dpa.