Deutsche Welle

Kakav je to tenk: Koliko je moćan Leopard 2 i zbog čega ga Ukrajina toliko želi

leopard 2 yt

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa

Njemačka vlada je i službeno potvrdila isporuku 14 tenkova Leopard Ukrajini te izdavanje dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. On je rekao kako je na sjednici vlade kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku.

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No za preokret na ratištu joj je potrebno modernije oružje. Vlada u Kijevu zato već dulje vrijeme zahtijeva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa Leopard 2. Model je tehnički superiorniji od ruskih tenkova, piše Detusche Welle.

Ukrajincima su tenkovi Leopard 2 potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.

„Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina”, naglasio je nedavno ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock istočnoj Ukrajini.

No zbog čega je upravo Leopard 2 toliko poželjan? Ovaj oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutna verzija glavnog borbenog tenka je Leopard 2 A7 isporučuje se od 2014. Njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann isporučila je više od 3500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978.

Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm. Njegova najveća borbena udaljenost je 5.000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju tako i u pokretu. Prema Bundeswehru, prednosti “Leoparda” leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dosiže brzine do 70 km/h a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel.

I upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unazad, ono što Leopard, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca čini superiornim.

„Ovi tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, poput recimo T90, ne mogu”, kaže Ralf Raths, specijaliziran za vojnu povijest i direktor njemačkog muzeja tenkova. Osim toga, kako kaže ovaj povjesničar, Leopard je pouzdan i lagan za održavanje. Osim Njemačke, trenutno ga koristi još najmanje 14 nacija u raznim prilagođenim varijantama.