ublažavanje uoči ljeta

Kako Evropa ukida pandemijske restrikcije: Ovo su podaci po zemljama

evropa

Restrikcije se postepeno ublažavaju uoči ljeta i turističke sezone, a 27 država članica EU želi da do kraja juna uvedu digitalne certifikate o vakcinaciji za putovanja

Tempo evropske kampanje za vakcinaciju protiv Covid-19 ubrzao se dok stope zaraze padaju.

Restrikcije se postepeno ublažavaju uoči ljeta i turističke sezone, a 27 država članica EU želi da do kraja juna uvedu digitalne certifikate o vakcinaciji za putovanja.

Francuska

Od 9. juna, noćni policijski sat, koji je trenutno na snazi od 21.00 do 06.00, pomjera se za dva sata kasnije, u 23.00.

Restorani, kafići i barovi moći će početi pružati usluge kupcima u zatvorenom prostoru – s kapacitetom od 50 posto i maksimalno šest osoba po stolu.

Muzeji, kina, sportska igrališta i neesencijalne trgovine, koje su ponovo otvorene u maju, moći će povećati svoj kapacitet.

Od 30. juna, restrikcije i policijski sat se ukidaju, prema trenutnom planu, piše BBC.

Njemačka

Mjere se ukidaju širom Njemačke koja je pod lockdownom od novembra.

Vanjske terase i restorani, muzeji i koncerti na otvorenom ponovo su otvoreni širom Njemačke, kao i bazeni na otvorenom.

Neke regije, poput zapadne države Rajna-Pfalz, otvaraju i zatvorene restorane, od 2. juna, u područjima u kojima je stopa zaraze ispod 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Italija

Unutrašnji prostor italijanskih restorana i barova otvoreni su od 1. juna za unutrašnju uslugu. Sportska igrališta omogućavaju gledateljima do 25 posto punog kapaciteta.

Policijski sat od 23.00 do 05.00 sati bit će pomaknut na ponoć od 7. juna i u potpunosti ukinut 21. juna.

Tri regije već su postale “bijele zone” – kategorija najnižeg rizika – a očekuje se da će im se pridružiti još regija 7. i 14. juna, uključujući gradove Rim i Milano, ako se situacija nastavi poboljšavati.

Jedina ograničenja koja se primjenjuju u bijelim zonama odnose se na fizičku distancu i nošenje maski u zatvorenim i na krcatim otvorenim mjestima.

Grčka

Grčka je 1. juna lansirala digitalni zeleni certifikat za svoje građane koji omogućava slobodno kretanje unutar EU. Certifikat pokazuje da li je osoba vakcinisana, oporavila se od virusa ili je nedavno imala negativan PCR ili antigeni test.

Od 15. maja, vlada je dozvolila bilo kom turistu da posjeti zemlju ako je vakcinisan ili može pokazati negativan test na koronavirus.

Plaže, barovi i restorani su otvoreni, ali policijski sat između od 00.30 do 05.00 sati još uvijek postoji, a maske su obavezne na svim javnim mjestima, u trgovinama i uslužnim radnjama.

Španija

Vlada je saopćila da će Španija omogućiti ulazak svim vakcinisanim turistima od 7. juna. Većina putnika ipak će morati imati negativan test po dolasku, osim ako dolaze iz neke od “sigurnih” zemalja, poput Australije ili Novog Zelanda.

Većina trgovina, barova, restorana i muzeja je otvorena, ali svi stariji od šest godina i dalje moraju nositi maske na većini javnih mjesta.

Belgija

Vlada namjerava dodatno ublažiti restrikcije 9. juna, pod uslovom da broj zaraženih Covidom na intenzivnoj njezi ostane ispod 500. Ponovo će se otvoriti restorani i barovi, kao i kino dvorane i pozorišta, a maksimalno će moći imati 200 gostiju.

Usluge na otvorenom nastavljene su u kafićima i restoranima u maju, nakon skoro sedam mjeseci zaključavanja.

Portugal

Portugal je ukinuo većinu restrikcija. Otvoreni su muzeji, galerije i prodavnice.

Restorani mogu poslužiti šest osoba za stolom u zatvorenom i 10 na otvorenom, ali se moraju zatvoriti u 22.30.

Noćni klubovi i barovi ostaju zatvoreni.

Nizozemska

Od 5. juna muzeji, historijske zgrade, zabavni parkovi, parkovi prirode i zoološki vrtovi moći će ponovo otvoriti svoje zatvorene prostore, uz ograničenje broja posjetilaca.

Sva mjesta koja poslužuju hranu i piće mogu biti otvoreni od 06.00 do 22.00, sa maksimalno 4 osobe za stolom.

Vlada će 22. juna odlučiti hoće li nastaviti s daljnjim otvaranjem 30. juna, koje bi trebalo otvoriti noćne klubove, festivale i koncerte.

Švedska

Prošle godine Švedska je pokušala izbjeći uvođenje restrikcija kada su druge države bile pod lockdownom, ali sada je ona posljednja od skandinavskih zemalja koja je počela ublažavati restrikcije.

Od 1. juna ublažavju se pravila o broju ljudi koji mogu prisustvovati sportskim događajima, koncertima na otvorenom, ući u kina i pijace.

Dalje restrikcije očekuje se od 1. jula, kada će se ukinuti restrikcije za privatna okupljanja i događaje.