Globus

Nedeljnik

Kako je bivša osuđena premijerka Tajlanda postala državljanka Srbije

08/08/2019

Prema pisanju "Nedeljnika", u odluci Vlade se, birokratskim rječnikom, kaže kako je Shinawatra postala Srpkinjom temeljem članka 19. Zakona o državljanstvu, koji određuje da se državljanstvo dodjeljuje jer bi to "predstavljalo interes za Republiku Srbiju"

Ko sve od stranaca ima pasoš Srbije i kako je do nje došao jedna je od tema dana u četvrtak u srbijanskim elektroničkim medijima nakon što je “Nedeljnik” objavio da je samo u 2018. vlada dodijelila čak 54 pasoša strancima, među njima bivšoj premijerki Tajlanda Yingluck Shinawatri, osuđenoj na pet godina zatvora zbog korupcije.

Shinawatra je postala državljankom Srbije na sjednici Vlade 27. juna, a rješenje o njenom upisu u srpsko državljanstvo potpisala je premijerka Ana Brnabić i odluka je objavljena u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, 28. juna, navodi list.

Prema pisanju “Nedeljnika”, u odluci Vlade se, birokratskim rječnikom, kaže kako je Shinawatra postala Srpkinjom temeljem članka 19. Zakona o državljanstvu, koji određuje da se državljanstvo dodjeljuje jer bi to “predstavljalo interes za Republiku Srbiju”.

“Nedeljnik” tvrdi kako ima mnogo nepoznanica o tome kako je Shinawatra dobila državljanstvo Srbije – ne zna se je li dolazila u Srbiju i jesu li joj uručeni pasoš i lična karta, niti je poznato ko ju je predložio za državljanstvo, jer samo na službeni prijedlog nekog ministarstva Vlada Srbije može odlučivati o prijemu u državljanstvo.

List podsjeća i da je “lokacija na kojoj se nalazi Shinawatra misterij”, otkako je pobjegla iz Tajlanda, neposredno prije izricanja presude u procesu zbog korupcije u programu za subvencioniranje proizvodnje riže.

U vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke Tajlanda, Shinawatra nikada nije posjetila Srbiju, niti je zabilježen neki njen susret bilo s kojiim srbijanskim dužnosnikom, piše “Nedeljnik”, navodeći da je od zemalja regije posjetila samo Crnu Goru 2013. godine, nekoliko godina nakon što je njen brat Thaksin dobio crnogorsko državljanstvo.

Thaksin Shinawatra, također osuđen za korupciju, izbjegao je zatvorsku kaznu “svojevoljnim izgnanstvom”, a svjetskoj javnosti poznat je i kao nekadašnji vlasnik engleskog nogometnog kluba Manchester City, kojeg je prodao 2008. godine šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mansuru bin Zayed el Nahjanu.

Upravo u toj vezi, prema tvrdnjama “Nedeljnika”, mogao bi biti skriven razlog kako su Shinawatre – Thaksin i njegova sestra, dobili državljanstva Crne Gore i Srbije.

Naime, veze prinčevske porodice Bin Zayed, posebno prijestolonasljednika Abu Dabija, Muhameda bin Zayeda, rođenog brata vlasnika Manchester Citiya, sežu do dvije vodeće političke figure u Crnoj Gori i Srbiji – do predsjednika Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića.

Prema pisanju “Nedeljnika”, tokom 2017. donijeta su 24 rješenja Vlade Srbije o prijemu stranaca u državljanstvo, dok ih je 2016. bilo 18.

Tako su, među ostalim, na popis državljana Srbije dospjele i kontroverzne osobe poput Muhameda Dylana, pripadnika palestinskog Fataha te njegovih partijskih sudrugova Samira el Masharavija i Sufiana Abu Zeyida.

Pasoš Srbije ima i Noha Elbadawy, senior partner u Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, zatim Carlos Eduard Sanchez, vlasnik brazilske firme EMS, koja je jedan od novih vlasnika farmaceutske firme  Galenika, kao i Uwe Zirbes, vlasnik agencije za konzalting GCI-Unit, navodi “Nedeljnik”, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.