Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gaza

Kako je Izrael oslobodio taoce: Došli su u kamionu koji je prevozio namještaj

Gaza
Foto: YASSER QUDIH/XINHUA/Pixsell

Svjedoci su istakli da je operacija bila poput “holivudskog filma”, jer se vozilo sa stvarima zaustavilo, a zatim su iz njega izašle oružane snage

U izraelskoj operaciji oslobađanja četiri zatvorenika poginulo je više od 200 Palestinaca, dok su stotine ranjene.

Al Jazeera je objavila snimke koji pokazuju ogromno razaranje ostalo iza izraelske vojska u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, dok je, u subotu ujutro, oslobađala četiri zarobljenika koji su se nalazili na tom mjestu.

Svjedoci iz izbjegličkog kampa naveli su, u izvještaju koji je pripremio dopisnik Al Jazeere Ashraf Abu Amra, da su izraelske snage, koje su ušle da izvuku četiri zarobljenika, bile prerušene u raseljene Palestince tokom napada na Nuseirat.

Stigli su u kamionu koji je prevozio namještaj kako bi izgledalo da su to raseljeni Palestinci koji se useljavaju u zgradu.

Svjedoci su istakli da je operacija bila poput “holivudskog filma”, jer se vozilo sa stvarima zaustavilo, a zatim su iz njega izašle oružane snage.

Razmjena vatre, pa žestoki napadi iz zraka i artiljerije

Počeli su se penjati pomoću ljestvi koje su donijeli sa sobom kako bi došli do jednog stana. Kasnije se iz stana čuo zvuk razmjene vatre, a onda su uslijedili veoma žestoki napadi iz zraka i artiljerije.

Područje napada je u potpunosti uništeno, a stambeni objekti su pretvoreni u ruševine.

Izraelska vojska objavila je jučer da je u operaciji vratila četiri izraelska zarobljenika.

Prema zvaničnim podacima, u izraelskoj operaciji je poginulo više od 200 Palestinaca, dok su stotine ranjene.