Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Kako teče ukrajinska protuofanziva: Ubijen ruski general, jak otpor okupatora

ukrajina rat ukrajinska vojska artiljerija
Foto: Facebook

Britanska vojna obavještajna služba potvrdila je prvu ovogodišnju smrt ruskog generala

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane kaže da Rusija “pruža snažan otpor” protuofanzivnim naporima Kijeva, ali ukrajinski zvaničnici tvrde da su uspjeli na istoku i jugu.

Ukrajinski komandant rekao je da su njegovi vojnici prošlog mjeseca uspješno presreli šest najjačih ruskih oružja koristeći američki sustav protuzračne odbrane Patriot. Sada SAD i druge zemlje najavljuju novu isporuku opreme za protuzračnu odbranu.

Jurišne operacije

Rusija pokušava napredovati u drugim područjima, s jurišnim operacijama u regiji Harkiv i duž dijelova Donjecke fronte, prema Oleksiju Hromovu, zamjeniku načelnika ukrajinskog Glavnog štaba. Ruski napadi u prve dvije sedmice juna bili su usmjereni na “ciljeve vezane uz logistiku, industrijske objekte, kao i opskrbu naftom i plinom”, dodao je.

Britanska vojna obavještajna služba potvrdila je prvu ovogodišnju smrt ruskog generala. General-pukovnik Sergej Gorjačev “gotovo je sigurno” poginuo u raketnom napadu u južnoj Ukrajini u srijedu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Gorjačev je prvi ruski general za kojeg je potvrđeno da je ubijen u Ukrajini od početka 2023.”, saopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Prisutan u Buči

Bio je načelnik štaba 35. kombinirane armije, čiji su dijelovi bili prisutni tokom masakra nad civilima u Buči u maju 2022. prije nego što su uvelike zbrisani prošlog juna.

Koamndant skupine, general-poručnik Alexandr Sanchik, navodno je popunio prazninu na višem položaju u ruskoj vojnoj komandnoj strukturi, što znači da “postoji realna mogućnost” da je Gorjačev bio vršitelj dužnosti komandanta u vrijeme njegove smrti, reklo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. General-pukovnici obično komanduju hiljadama vojnika i imaju viša štabna imenovanja.