rigorozna pravila

Kakva kazna čeka navijače Dinama u Grčkoj: Nekima prijeti i doživotni zatvor?!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Bad Blue Boys

Prema neslužbenim izvorima, svi ili velika većina bit će zadržani mjesec dana u istražnom zatvoru

Navijač AEK-a izgubio je život u sinoćnjoj tučnjavi s Bad Blue Boysima i navijačima Panathinaikosa koji su u bratskim odnosima s Boysima.

U neredima je uhapšeno više od stotinu osoba, od čega je njih oko 90 iz Hrvatske. Navijači Dinama stigli su u Atinu na utakmicu 3. pretkola Lige prvaka iako im je to gostovanje bilo zabranjeno.

Pored stadiona su napali AEK-ove navijače. U bolnici je završilo desetero navijača, od čega je jedan Grk u teškom stanju i bore mu se za život.

Boysima prijeti i doživotni zatvor?

“Nažalost, unatoč velikom trudu, posebno nakon ubistva Alkisa Kampanosa, još uvijek nismo uspjeli pobijediti navijačko nasilje”, rekao je Ioannis Oikonomou, ministar zaštite građana.

Alkis Kampanos bio je navijač Arisa kojeg su nasmrt pretukli huligani PAOK-a. Nedavno je završeno suđenje dvanaestorici napadača.

Sud u Solunu je sedmorici odredio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva iz nehata, a petoricu je za saučesništvo kaznio na 20 godina zatvora.

Grčka je prošle godine povećala maksimalne kazne za učestvovanje u navijačkim incidentima sa šest mjeseci na pet godina zatvora. To je loša vijest za uhapšene Bad Blue Boyse koji bi se, doznaju Sportske novosti, pred sudom trebali pojaviti u četvrtak.

Tada će im sudac odrediti blisku budućnost. Prema neslužbenim izvorima, svi ili velika većina bit će zadržani mjesec dana u istražnom zatvoru.