Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Kalmeta oslobođen optužbi za korupciju, saradnici osuđeni

bozidar kalmeta

Bivši ministar Kalmeta je oslobođen krivnje, dok su njegovi saradnici proglašeni krivima zbog izvlačenja novca preko firme Remorker

Na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda kojom je bivši ministar prometa u HDZ-ovoj vladi Ive Sanadera Boždar Kalmeta oslobođen optužbi za korupciju, dok su njegovi saradnici proglašeni krivima, javlja Anadol Agency (AA).

Nakon dvije godine suđenja u aferi HAC Remorker, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac izrekla je nepravomoćnu presudu bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim saradnicima za korupciju.

Prema nepravomoćnoj, prvostepenoj presudi, Kalmeta je oslobođen krivnje, dok su Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele proglašeni krivima zbog izvlačenja novca preko firme Remorker. Osuđenima se oduzima protupravno stečena imovina u višemilionskom iznosu.

Kalmeta i svi ostali optuženici nepravomoćno su oslobođeni optužbe za udruživanje u kriminalnu grupu.

Uskok je u optužnici tvrdio da je Božidar Kalmeta udružio suoptužene iz Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te saradnicima podijelio preko 15 miliona kuna (2 miliona eura) i 850.000 eura iz firmi za održavanje i izgradnju cesta, kao i da je isplatom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” svoje tadašnje ministarstvo oštetio za 600.000 kuna (80.000 eura).

Na presudu postoji pravo žalbe, nakon čega se slučaj seli na višu sudsku instancu.