Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diverzantska operacija

Kamera prvi put snimila tajnu akciju ruskog sabotera u Poljskoj, odao ga račun

benzinska ruski saboter
Foto: Screenshot/ CNN

Poljski agenti uhapsili su sabotera nakon višemjesečnog nadzora, djelimično izazvanog otkrićem računa s benzinske pumpe koji je slučajno ispustio tokom jedne od svojih operacija, što je vidljivo na snimci

Rusija je već više od šest mjeseci angažovana u diverzantskoj operaciji u državama članicama NATO-a, ciljajući na opskrbne linije oružja za Ukrajinu i donositelje odluka koji stoje iza toga, prema izvorima iz vrha NATO-a.

CNN je objavio snimku ruskog sabotera na djelu u Poljskoj, koji je najprije ispisivao antiratne grafite u Poljskoj, palio ogradu kompanije u Poljskoj koja je bila u ukrajinskom vlasništvu, a također je i postavljao kamere ispred baze u Poljskoj gdje su se obučavali ukrajinske vojnici. Bio je angažiran od strane ruskih obavještajnih službi.

Sabotera odao račun na benzinskoj

Poljski agenti uhapsili su sabotera nakon višemjesečnog nadzora, djelimično izazvanog otkrićem računa s benzinske pumpe koji je slučajno ispustio tokom jedne od svojih operacija, što je vidljivo na snimci.

Zapadne obavještajne službe prate porast diverzantskih operacija u Evropi, za koje kažu da su dio ruske kampanje potkopavanja podrške Ukrajini.

Radi se uglavnom o paležima, a takve operacije usmjerene su protiv širokog spektra meta, uključujući skladište u Engleskoj, tvornicu u Poljskoj, kuće u Latviji, trgovine u Litvi. Ostale akcije uključuju postavljanje nadzornih kamera, šaranje grafita itd.

Zapadni dužnosnici kažu da akciju predvodi ruska vojna obavještajna služba, GRU. Rusija prema njima sije strah i tjera evropske zemlje da povećaju troškove te samim time uspore isporuku oružja Ukrajini.