Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antonio Guterres

Neka sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet oslobođen od pošasti genocida

antonio guterres
Foto: Fena/ Arhiva

“Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promicati međusobno razumijevanje i pomirenje”, poručio je Guterres

Neka sjećanje na Srebrenicu ojača našu kolektivnu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen od pošasti genocida, u kojem prevladavaju pravda i mir, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u povodu Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

-Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promicati međusobno razumijevanje i pomirenje – poručio je Guterres na X-u.

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a pod nazivom ‘Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine’, koja je usvojena 23. maja ove godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u organizirat će prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Komemoracija će biti održana u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a sutra s početkom u 11 sati po lokalnom vremenu (17:00 h CET), uz direktan prijenos putem UN TV.