Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandić: Presuda Karadžiću ne ostavlja prostor za reviziju istorije

natasa kandic12
Nataša Kandić

Od presude Karadžiću možemo očekivati da će donijeti olakšanje – konačno da će neko ko je bio na najodgovornijoj funkciji biti osuđen. Ako su Karadžićevi i Mladićevi najbliži saradnici osuđeni na doživotni zatvor, vjerovatno to slijedi i Karadžiću – ocijenila je u izjavi za Fenu osnivačica Fonda za humanitarno pravo i koordinatorica procesa REKOM Nataša Kandić, uoči izricanja presude ratnom lideru Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koje je zakazano sutra u Hagu.

Kandić smatra da je ova presuda važna jer se radi o bivšem predsjedniku RS-a, političaru koji je s Miroslavom Deronjićem, kojeg je Karadžić postavio za civilnog komesara Srebrenice na dan kada je Vojska RS-a zauzela taj grad, razgovarao o tome šta se događa u Srebrenici.

– Karadžić je bio potpuno upućen u sve šta se događalo sa stanovnicima i izvidnicama koje su bile smještene u Srebrenici – napominje Kandić.

Također, ono što je bitno u vezi s presudom Karadžiću, kaže, jeste to što ne ostavlja prostor za reviziju istorije, kao što je bio slučaj s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem – haškim optuženikom koji je umro te mu stoga presuda nije bila izrečena.

Kandić smatra da je to razlog zbog kojeg se sada pojavljuju mnogi Miloševićevi saradnici i partneri koji su podržavali njegovu politiku i učestvovali u donošenju odluka, a koji sada pokušavaju da daju novu interpretaciju događaja i u BiH.

Kao primjer toga navodi otvaranje studentskog doma na Palama u Republici Srpskoj (RS), koji nosi ime po Karadžiću.

– Otvoreno se govori da Karadžić nije počinio zločine i da je najzaslužniji za postojanje Republike Srpske – naglasila je.

Međutim, kako je rekla, presuda koja će sutra biti izrečena neće ostaviti prostor za podmetanje falsifikata i stvaranje nekih novih zvaničnih verzije, osim sudske.

– Najveći značaj presude jeste što ćemo imati utvrđene činjenice koje niko ne može mijenjati – istakla je Kandić, dodajući da je vrijeme da se počne vršiti pritisak na ministarstva obrazovanja u svim zemljama da bi se ove sudske činjenice ugradile u programe obrazovanja.

Stoga, mišljenja je da se odnosi u BiH, sada kada postoje sudske činjenice, moraju početi mijenjati.

– Nema više dileme, sada nam svima predstoji da stvaramo garancije da se zločini ne ponove. To znači da današnje generacije moraju vršiti pritisak na političke elite i državne institucije da se činjenice koje utvrdi sud moraju poštovati i da su svi pokušaji revizionizma neprihvatljivi – podvukla je.

Budućim generacijama poručila je da činjenice koriste u pozitivnom smislu “kako se ne bi ponovili rat, zločini i terorisanje civila te potpuno mijenjanje etničkih struktura na nekoj teritoriji”.