Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka nakon izbora

Kandidat SPD-a za kancelara: Scholz otkrio s kim želi u koaliciju

Xinhua Headlines: Post-Merkel era takes shape after nail-biting election in Germany
Xinhua Headlines: Post-Merkel era takes shape after nail-biting election in Germany (210927) -- BERLIN, Sept. 27, 2021 (Xinhua) -- German Chancellor Angela Merkel (R) talks with German Finance Minister Olaf Scholz before her speech in the Bundestag in Berlin, Germany, Aug. 25, 2021. (Xinhua/Shan Yuqi) Shan Yuqi Photo: XINHUA/PIXSELL

U Njemačkoj su uvijek postojale koalicijske vlade i one su uvijek bile stabilne, poručio je Olaf Scholz, kandidat za njemačkog kancelara ispred Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je osvojila najveći broj mandata na jučerašnjim izborima u Njemačkoj

Olaf Scholz, kandidat za njemačkog kancelara ispred Socijaldemokratske stranke (SPD), koja je osvojila najveći broj mandata na jučerašnjim izborima u Njemačkoj, izjavio je kako ima za cilj formiranje koalicijske vlade sa Zelenima i Slobodnom demokratskom strankom (FDP), javlja Anadoliu Agency (AA).

“Naš je cilj uspostaviti koalicijsku vladu sa strankom Zelenih i FDP-om”, poručio je Scholz na konferenciji za novinare u sjedištu njegove stranke.

Napominjući da zemlji nisu strane koalicijske vlade, Scholz je rekao: “U Njemačkoj su uvijek postojale koalicijske vlade i one su uvijek bile stabilne”.

Navodeći kako se nadaju da će uskoro započeti koalicijske pregovore, Scholz je naglasio kako imaju za cilj dogovoriti koaliciju prije Božića.

Armin Laschet, kandidat za kancelara ispred stranaka Kršćanske unije (CDU/CSU), rekao je da je i dalje spreman predsjedati koalicijskom vladom, unatoč značajnom padu glasova na izborima.

Laschet je također rekao da su CDU/CSU spremni pregovarati o mogućem partnerstvu sa Zelenima i FDP-om te da niti jedna stranka, uključujući SPD, ne može zahtijevati ovlaštenje za vođenje zemlje nakon izbornih rezultata u nedjelju.

Na pitanje hoće li SPD i CDU sklopiti novo partnerstvo, Laschet je rekao: “Kao demokrati, ne isključujemo ništa, ali trenutno nema dijaloga u tom smjeru”.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila savezna izborna agencija, SPD Olafa Scholza pobijedio je na izborima s malom razlikom, osvojivši 25,7 posto glasova i osiguravši 206 mjesta u saveznom parlamentu.

CDU/CSU je na drugom mjestu sa 24,1 posto osvojenih glasova i time osigurao 196 mandata u parlamentu. Ovo je najgori izborni rezultat konzervativaca od 1949. godine.