Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj 15. jula?

kapetan dragan

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koga hrvatske vlasti optužuju za ratne zločine, trebalo bi da bude izručen Hrvatskoj 15. jula.

To bi bilo moguće pošto je Australija od zvaničnog Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu biti pošteno i nepristrasno, pišu “Novosti”.

Vasiljković je iz australijskog pritvora, u kome se nalazi već devet godina, rekao za ovaj list da nema povjerenje u hrvatsku državu koja ga je “nedužnog optužila za ratne zločine”.

“Pripremajući svoju odbranu pred hrvatskim sudom, angažovao sam dvoje advokata iz Hrvatske, ali su mi oni ovih dana iznenada otkazali punomoćje. Jedan branilac je dobio ozbiljne pretnje da će mu porodica stradati zbog mene. Advokati su uplašeni, napustili su me i sada nema ko u Hrvatskoj da me brani”, rekao je Vasiljković.

Uz tvrdnju da će ga u Hrvatskoj ubiti, Vasiljković je posredstvom prijatelja koji su ga ovih dana posjetili u sidnejskom zatvoru, informaciju o tome da nema ko da ga brani poslao Ambasadi Srbije u Kanberi.

List piše da će Australija kapetanu Draganu kao australijskom državljaninu platiti odbranu pred hrvatskim sudom, a novac za to je izdvojen i biće plaćen advokatima iz Hrvatske po obavljenom poslu.

Riječ je o primamljivoj sumi i zaradi, s obzirom na to da, prema advokatskom cjenovniku, samo ulazak u sudnicu na prvo ročište advokati u Zagrebu naplaćuju po 800 eura.

Australijska Vlada je u novembru 2012. godine donijela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenje koji je podnesen 2005. godine.

Vasiljković je 2013. godine prolongirao izručenje Hrvatskoj, pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu, kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji, ali tu odluku je poništio savezni sud.

Hrvatska traži Kapetana Dragana u vezi sa optužbama za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Prema hrvatskoj optužnici, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.