Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kapetan Dragan pred sudom: Nisam kriv, branio sam Jugoslaviju

sudjenje-kapetan-dragan-1

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je suđenje nekadašnjem zapovjedniku paravojnih srpskih postrojbi Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima. Vasiljković je na upit suca izjavio kako se ne osjeća krivim.

Rasprava je na splitskom Županijskom sudu danas počela uz velike mjere osiguranja.

“Nisam agresor već sam branio svoju domovinu Jugoslaviju”, izjavio je kapetan Dragan u svom obraćanju sudu.

Izjavio je kako su svi svjedoci svjedočili lažno, negira da je počinio bilo kakav zločin te smatra kako je zločin učinjen prema njemu. Kazao je kako se niti on niti njegovi vojnici nisu prema zarobljenicima ponašali niti nepristojno.

sudjenje-kapetan-dragan-2

Kapetan Dragan kaže kako je ime u Australiji promijenio kako bi ga se lakše izgovaralo i kako se nije radilo o nikakvom prikrivanju identiteta.

“Ponosan sam na svoj ratni put i ratni put mojih ‘nindža’. Niko od nas nije optužen, a zarobljenici su imali samo lijepe riječi”, kazao je Vasiljković i istaknuo kako su samo lažni svjedoci kazali drugačije.

Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damira Romca osjeća li se krivim, Dragan Vasiljković je izjavio: “Apsolutno ne”.

Vasiljković je pred sudom ponovno ustvrdio kako se ne osjeća krivim, uvjeren da tužiteljstvo nema dokaze za optužbe koje mu stavlja na teret.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Dragana Vasiljkovića, nekadašnjeg komandanta Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, tereti se za postupanje protivno odredbama Ženevske konvencije, za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. kod Benkovca za mučenje, zlostavljanje i usmrćivanje zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije.

Kapetana Dragana se tereti da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, kao i sela Gornji i Donji Viduševac i njihovo zauzimanje.

Tokom spomenutih napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, pljačkana je imovina te su ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar, njemački reporter Egon Scotland, koji je ubijen na ulazu u Glinu.

Odbrana kapetana Dragana je u više navrata tražila da se suđenje prebaci sa splitskog Županijskog suda na neki drugi sud, no bez uspjeha.

Vasiljković je preko svoje obrane ranije podnio predstavku Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti izručenja, te zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje. Cilj predstavke je izricanje privremene mjere kako bi se Vasiljković od optužbi mogao braniti sa slobode.

U postupku koji se vodi protiv njega, Vasiljkovićeva brane advikatica Slađana Čanković, zamjenica predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, beogradski odvjetnik Goran Cvetić i osječki Tomislav Filaković.

Početak suđenja u Splitu su pratili brojni domaći i strani novinari, posebno australski i njemački, kao i predstavnici ambasada Republike Srbije i Australije, čija državljanstva ima optuženi Vasiljković.

sudjenje-kapetan-dragan-3

Australija je kapetana Dragana izručila Hrvatskoj u julu 2015. godine, nakon višegodišnjeg pravnog procesa i pokušaja Vasiljkovićeve obrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

Kapetan Dragan je uhapšen 2006. godine, otkada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja provedenog na slobodi 2009. i početkom 2010.

Do svog uhićenja je u Australiji, u gradu Perthu, živio pod imenom Daniel Snedden, gdje je bio trener golfa.