Globus

HUMANITARNA POMOĆ

Katar poslao po sto dolara za 100.000 siromašnih palestinskih porodica u Gazi

25/07/2020

Gaza je od 2006. godine pod potpunom izraelskom blokadom, zbog čega je skoro dva miliona stanovnika te enklave suočeno s velikim ekonomskim i drugim problemima

U Gazi je počela podjela novčane pomoći koju su vlasti Katara poslale za 100.000 siromašnih porodica u toj blokiranoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Palestinaca danas su pohrlile u pošte širom Gaze kako bi preuzele pomoć od po sto dolara koju je Katar poslao.

Katarsko vijeće za obnovu Gaze u četvrtak je najavilo da će podjela pomoći trajati šest dana, uz poštivanje mjera prevencije širenja koronavirusa.

Uplaćenih deset miliona dolara finansijske pomoći je trećina od ukupne vrijednosti pomoći koju Katar redovno svaki mjesec šalje siromašnim porodicama u Gazi.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Kamad Al Thani početkom maja je odobrio 480 miliona dolara za pomoć siromašnim Palestincima u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali. Od toga je 300 miliona rezervirano za podršku obrazovnom procesu, a 180 miliona je namijenjeno za humanitarnu pomoć.

Gaza je od 2006. godine pod potpunom izraelskom blokadom, zbog čega je skoro dva miliona stanovnika te enklave suočeno s velikim ekonomskim i drugim problemima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.