Uznemirujući prizor

Katastrofa na Atlantiku: Utopilo se najmanje 58 migranata (FOTO)

migranti

Mnogi su uspjeli da doplivaju do obale po nemirnoj okeanskoj vodi i zbrinuti su u Mauritaniji, ali je ovo, ipak, jedna od najvećih migrantskih tragedija ove godine

Najmanje 58 migranata utopilo se kada je u vodama Atlantskog okeana blizu Mauritanije potonuo brod sa oko 150 ljudi, saopštile su vlasti ove zemlje.

Mnogi su uspjeli da doplivaju do obale po nemirnoj okeanskoj vodi i zbrinuti su u Mauritaniji, ali je ovo, ipak, jedna od najvećih migrantskih tragedija ove godine.

Brod je isplovio iz Gambije prije sedam dana prema Kanarskim ostrvima, a među putnicima je bilo žena i djece. Plovilo je pokušalo da priđe obali Mauritanije da bi dopunilo gorivo i zalihe hrane, izjavila je Laura Lungaroti, šef misije UN za migracije u ovoj afričkoj zemlji.

“Mnogi su se utopili. Oni koji su preživjeli plivali su do obale Mauritanije, blizu grada Nuadibu. Vlasti Mauritanije veoma efikasno koordinišu akciju sa agencijama koje su ovdje prisutne”, rekla je Lungarotijeva agenciji AP.

Najmanje 83 osobe doplivale su do obale, a nepoznat broj povrijeđenih prebačen je u lokalnu bolnicu.

U ovom trenutku nije poznato da li ima nestalih.

Vlasti Gambije za sada nisu komentarisale ovaj događaj. Desetine hiljada ljudi krenule su iz ove zemlje prema Evropi tokom prethodnih nekoliko godina.

U Evropu je od 2014. do 2018. godine stiglo više od 35.000 državljana Gambije, navodi se u podacima agencije UN za migracije.