Kazna do 2.000 eura za roditelje koji ne vakcinišu djecu

vakcina

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisana obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva i vakcinacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade da je Prijedlogom zakona propisana obavezna vakcinacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

“Tako da je roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju”, naveo je Hrapović i dodao da je u suprotnom propisana kazna od 100 do 2.000 evra.

On je naveo da je, s ciljem zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom.

“Podaci o obaveznim pregledima evidentiraju se u sanitarnoj knjižici koju je poslodavac dužan da čuva u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja djelatnost”, pojasnio je Hrapović i dodao da ta knjižica mora biti dostupna na zahtjev sanitarnog inspektora.