Globus

Jelena Špagović

Kćerki političara u Srbiji prijeti 40 godina zatvora, ubila i zapalila komšinicu (FOTO)

14/01/2020

Okrivljenoj Jeleni Špagović, ukoliko bude osuđena za teško ubistvo, prijeti kazna zatvora do 40 godina. Uhapšena je 6. jula, tri nedjelje poslije zločina, a sa njom je tada priveden i mlađi brat Momčilo Dujović (21), osumnjičen da joj je pomogao u brutalnom ubistvu devizne penzionerke Majde Garović, nekadašnje komšinice u Zemunu

Protiv Jelene Špagović (26) iz Beograda, ćerke Saše Dujovića, bivšeg poslanika i drugog čovjeka stranke Srpska desnica, Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici podiglo je optužnicu za teško ubistvo devizne penzionerke Majde Garović (80) u junu prošle godine.

Informacija je Blicu potvrđena iz Višeg javnog tužilaštva, uz napomenu da je optužnica podignuta u zakonskom roku. Kako je okrivljena u pritvoru, optužnica protiv nje je podignuta prije nego što je isteklo šest mjeseci pritvora.

Okrivljenoj Jeleni Špagović, ukoliko bude osuđena za teško ubistvo, prijeti kazna zatvora do 40 godina. Uhapšena je 6. jula, tri nedjelje poslije zločina, a sa njom je tada priveden i mlađi brat Momčilo Dujović (21), osumnjičen da joj je pomogao u brutalnom ubistvu devizne penzionerke Majde Garović, nekadašnje komšinice u Zemunu.

Zločin je otkriven tri nedjelje pre toga, tačnije 20. juna, kada je ugljenisane dijelove tijela starice našao mještanin koji je šetao vikend-naseljem u Krčedinu. On je u Dunavskoj ulici video prevrnuti kontejner i u njemu dijelove tijela nesrećne starice. Ugljenisani trup bio je pored kontejnera, a blizini nisu nađeni nikakvi predmeti ili dokumenta koji bi pomogli u identifikaciji žene. U prvom momentu se pretpostavljalo da žrtva imala oko 65 godina.

U istrazi zločina su prvo provjeravani prijavljeni nestanci žena koje su po godinama odgovarale žrtvi. Tako je ustanovljeno da je 16. juna prijavljen nestanak Zemunke Majde Garović. Analizom DNK potvrđeno je da su nađeni njeni ostaci i tada je klupko zločina počelo da se odmotava.

Nepune dvije nedjelje nakon što je utvrđen identitet ubijene žrtve, operativci su uhapsili osumnjičenu za zločin Jelenu Špagović, medicinsku sestru tada zaposlenu u jednoj privatnoj klinici u Novom Beogradu, bivšu komšinicu starice. Tada je priveden i Jelenin mlađi brat Momčilo Dujović, osumnjičen da joj je pomagao.

Žrtva i osumnjičena mlada žena bile su komšinice, dijelila ih je samo ograda u Zemunu, a istražitelji su utvrdili da su se, uprkos velikoj razlici u godinama, čak 55, njih dve družile. To je potvrdila i njihova komunikacija na društvenim mrežama. Iako se Jelena u međuvremenu razvela od supruga, čija porodica dijeli ogradu sa Majdinom, dvije žene su ostale u kontaktu. U istrazi je utvrđeno i da je tada osumnjičena Jelena Špagović od Majde pozajmila 2.500 evra. Novac starici nije vratila, i upravo se taj dug pominje kao motiv zločina. Istražitelji su ustanovili da je Jelena namamila bivšu komšinicu, vjerovatno obećanjem da će joj vratiti pare, i da ju je ubila. Poslije zločina sa tijela starice je skinula zlatan lanac i prodala ga u jednoj zalagaonici. Kofer sa tijelom starice stavila je u iznajmljeni “pežo 508” i odvezla se u vikend-naselje Krčedin, ali su tragovi krvi ostali na tapacirungu. U tom vikend-naselju pored Dunava zapalila je dijelove tijela.
Iako je Jelenin mlađi brat bio uhapšen i osumnjičen da joj je pomogao da tijelo iznese iz kuće, utvrđeno da on ipak nije znao za zločin i pušten je iz pritvora.

Svirepo ubijena: Majda Garović iz Beograda

Pojedini dijelovi tijela starice nisu nađeni pored kontejnera u Krčedinu. Istažitelji su pretpostavljali da ih je osumnjičena bacila na nekom drugom mjestu, duž puta Beograd-Krčedin. Ipak, ona nije otkrila gde ih je bacila, tako da je to još misterija.

Sin: Uvijek je bila preterano ljubazna

– Moja majka Majda je bila mnogo dobra žena, a komšinica je to dobro iskoristila, uzela novac od nje a zatim ju je ubila – rekao je svojevremeno Dejan Garović, sin ubijene Magde Garović.

Sin žrtve je naveo i da je osumnjičenu Jelenu poznavao iz viđenja kao komšinicu, ali da mu nije djelovala sumnjivo, uvijek je bila preterano ljubazna.

– Niko od nas nije ni znao da je Jeleni majka dala novac. Vjerovatno je majku bilo sramota da nam kaže za to da je neko koristi – konstatovao je neutješni sin.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.