Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Glasanje u UN-u je bilo povezano i sa dvodržavnim rješenjem

kerry

Američki državni sekretar John Kerry je na konferenciji za medije u Washingtonu u vezi s rezolucijom koju je u petak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se od Izraela zahtijeva da zaustavi gradnju i širenje na okupiranom palestinskom teritoriju, kazao da je glasanje o ovom pitanju bilo povezano i s idejom dvodržavnog rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Glasanje u UN-u je bilo povezano i s dvodržavnim rješenjem, mi smo zbog toga dali podršku”, rekao je Kerry, dodajući da je dvodržavno rješenje jedini način da se postigne održiv mir između Izraelaca i Palestinaca.

Istakao je također da lideri koji zagovaraju nova jevrejska naselja djeluju prema prvenstveno ideološkim naredbama.

“Lideri koji zagovaraju nova naselja djeluju prema ideološkim naredbama kojima u potpunosti ignorišu legitimne zahtjeve Palestinaca”, rekao je Kerry.

Naglasio je da je glasanje o pomenutoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti UN-a bilo u skladu s američkim vrijednostima.

Podsjećamo, u petak je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se od Izraela zahtijeva da zaustavi gradnju i širenje na okupiranom palestinskom teritoriju. Rezolucija, koju su predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venecuela, usvojena je sa 14 glasova za, dok su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane.