Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry i Putin će razgovarati o miru u Siriji

kerry lavrov

Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da će uskoro posjetiti Moskvu gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Gruzije Mikheilom Janelidzeom kazao da se dogovorom o okončanju sukoba u Siriji ukazala značajna prilika za postizanje konačnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u toj zemlji.

Istakao je da je nakon postizanja dogovora o okončanju neprijateljstava u značajnoj mjeri smanjeno nasilje u Siriji.

“Nalazimo se u vrlo važnom momentu nakon što se u većoj mjeri provodi dogovor o okončanju sukoba, nakon što je Rusija saopćila da će iz Sirije povući više od pola, a kasnije možda i više snaga, te i zbog toga što će se ove sedmice u Ženevi održati novi pregovori”, rekao je Kerry.

Na kraju je dodao kako će naredne sedmice otputovati u Moskvu gdje će se sastati s Putinom i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovim.

Istakao je da će s ruskim čelnicima razgovarati o potrebi nastavka sirijskih mirovnih pregovora i procesu političke tranzicije u ratom razorenoj zemlji.

“Bez prave političke tranzicije ne može se postići ni trajni mir”, poručio je Kerry.

Američki državni sekretar je ranije izjavio da će se u ponedjeljak, slijedeće sedmice, u Ženevi ponovo održavati pregovori o sirijskom pitanju.