Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Nastavit ćemo s vojnom podrškom Egiptu

kerry-Shoukry

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry prilikom posjete Egiptu, kazao je kako će SAD nastaviti sa vojnom podrškom ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici sastanka Strateškog dijaloga između SAD-a i Egipta, koji je organizovan u Kairu, Kerry je kazao kako SAD vojno pomažu Egipat, i kao primjer naveo isporuku F-16 aviona i helikoptera marke Apache, ali i dodao kako njegova zemlja planira nastaviti s pomaganjem ovoj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry izrazio je nadu za nastavkom bilateralne saradnje u vojnoj, ali i drugim oblastima važnim za sigurnost i ekonomske progrese.

On je dodao kako će sve ovo pomoći u borbi protiv terorizma koji ne jenjava na Srednjem Istoku, ali koji prijeti i Egiptu i SAD-u. Stoga, njihova je zajednička borba ključna.

SAD su 30. i 31. jula Egiptu predale osam ratnih aviona tipa F-16, a kako saopštava Ambasada SAD-a u Kairu, dodatna četiri aviona bit će isporučena u toku jeseni. Pored toga, obezbijeđena je i obuka za vojne pilote i drugo osoblje.

Prema informacijama glasnogovorništva Bijele kuće, SAD sa finansijskom pomoći od 1,3 milijardi dolara godišnje, Egipat se nalazi na samom vrhu zemalja koje SAD finansiraju, odmah nakon Izraela.

Nakon vojnog udara i svrgavanja prvog izabranog predsjednika Egipta Mohammeda Mursija 2013. godine, odnosi između SAD i Egipta su stavljeni “na čekanje”, tako da ovaj sastanak ima poseban značaj.