Globus

Kerry: Spremni smo napustiti pregovore u slučaju nepostizanja dogovora

05/07/2015

Ukoliko ne bude postignut dogovor u vezi s iranskim nukelarnim pitanjem, SAD će napustiti pregovarački sto, izjavio je šef američke diplomatije John Kerry, javlja Anadolu Agency (AA).

“Još uvijek nismo došli do željenog cilja. Postoje mnoga teška pitanja”, rekao je Kerry, obraćajući se novinarima na konferenciji za medije održanoj ispred Coburg hotela u Beču, gdje se održavaju pregovori, te naglasio da je postignut značajan pomak, ali da još nisu došli do tačke postizanja sporazuma.

“Sada je vrijeme da vidimo hoćemo li se približiti sporazumu ili ne”, rekao je Kerry, navodeći da dosad nikada nisu bili ovako blizu dogovoru, ali da bi pregovori mogli ići u jednom ili u drugom smjeru, s obzirom da postoje neriješena pitanja.

“Kao što je govorio predsjednik Obama, spremni smo napustiti pregovore u slučaju nepostizanja dogovora, apsolutne nepopustljivosti i ako ne bude volje da se naprave pomaci u važnim pitanjima. Ovo niko ne želi. Mi želimo postići dogovor”, istakao je Kerry.

Inače, rok za postizanje trajnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju koji je istekao 30. juna produžen je do 7. jula.

Iran i grupa P 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Njemačka) odlučili su produžiti ranije dogovoreni zajednički plan akcijskih mjera do 7. jula kako bi dobili više vremena za pregovore i postizanje konačnog rješenja.

Inače, zajednički plan akcijskih mjera je privremeni sporazum između Irana i grupe P 5+1 iz novembra 2013. godine prema kojem Iran pristaje na suspenziju obogaćivanja uranijumom u određenoj mjeri i međunarodnim inspektorima dozvoljava pristup svojim nuklearnim postrojenjima.

Pregovaračke strane imaju još nekoliko dana kako bi riješile neka od najkritičnijih pitanja kao što su ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje uvele Iranu i pristup međunarodnim stručnjacima iranskim vojnim postrojenjima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.