Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry u Beogradu: Moramo raditi zajedno protiv nasilnog ekstremizma

kerry vucic

Američki državni sekretar John Kerry je tokom posjete Beogradu, prije susret sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem istakao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju put Srbije prema Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

“Sretan sam što sam u Beogradu i radujem se razgovorima o bilateralnim odnosima. Čestitam vam kao premijeru što ste vi taj koji vodi Srbiju na ovom bitnom putu prema integracijama u Evropsku uniju. Podržavamo taj vaš put, jer to je nešto što će dovesti do boljitka ove zemlje”, rekao je Kerry.

Kerry, koji je doputovao u Beograd u povodu zasjedanja Ministarskog savjeta OSCE-a, istakao je da je posebno sretan zbog dijaloga Srbije s Kosovom.

“Radujem se večerašnjim razgovorima koji će se ticati toga kako mi možemo sarađivati kao dvije partnerske zemlje. Posebno mi je drago da je Vučić ušao u dijalog s vladom Kosova, kako bi se prošlost ostavila prošlosti”, rekao je Kerry.

Na kraju je naglasio da SAD sa svim zemljama regiona Balkana dijele interes u okviru borbe protiv nasilnog ekstremizma.

“Sa svim zemljama u regionu kao i sa Srbijom, dijelimo interes u borbi s izazovom, a to je nasilni ekstremizam. Naša je velika obaveza i odgovornost da zajedno radimo na ovoj pošasti kako bi pobijedili za mir, stabilnost i demokratiju”, istakao je Kerry.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što se, kako je kazao, tako važan lider nalazi u Srbiji.

“Drago mi je da se tako važan lider nalazi u Srbiji. Hvala SAD-u što podržava Srbiju na evropskom putu”, rekao je Vučić.

Također je istakao da je važno da Srbija i SAD i dalje rade na jačanju bilateralnih odnosa.

“Vrlo je važna stabilnost u našoj zemlji, ali i u regionu. Vjerujem u tom smislu u vašu podršku”, rekao je Vučić.

Inače, zasjedanje Ministarskog savjeta OSCE-a održava se u Beogradu 3. i 4. decembra.